Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю пред БНР преди представянето днес на Интегрирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.
"Това, което възприемаме като подход в работата на МВР е всички законодателни промени, които са свързани с подобряване работата на министерството, да ги подлагаме и на обществено обсъждане и дискусия, защото смятаме, че това е най-добрият начин и ние самите да извлечем поуки от препоръките, които биха могли да бъдат направени", заяви Цветанов, цитиран от БГНЕС. 
Той обясни още, че това са предприетите действия и мерки, които е начертало новото българско правителство и разработването на стратегията срещу корупцията и организираната престъпност е първата препоръка в последния доклад на Европейската комисия от месец юли. Стратегията е предвидена като мярка в графика за неотложни мерки за периода септември – декември 2009 година на новия кабинет, със срок 15 ноември тя да бъде представена в Министерски съвет.
Вицепремиерът допълни, че стратегията е политически документ, израз на волята на правителството за ефективно противодействие на корупцията и организираната престъпност.
По повод острите реплики между президент и премиер дали кабинетът трябва да се цели в Сергей Станишев, вместо в мутрите, Цветан Цветанов отговори: През последните 20 години виждахме политическия елит, срастването му с т. нар. мутри, за които говори президентът. И всъщност, от ненаказаността на тези лица, които създадоха тези условия да се генерира подобен подход в управлението на страната, днес берем плодовете от една нереализирана политика за един изключително дълъг преход, който стана доста болезнен за българското общество".