В МВР е постъпил сигнал по отношение на газопровода "Балкански поток", който е препратен за разследване към ДАНС и прокуратурата, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев по време на блиц контрол в парламента в отговор на въпрос на депутата Атанас Атанасов от "Демократична България".

Атанасов попита дали МВР разследва информацията, която се съдържа в публикувано в медиите факсимиле на справка на ДАНС отпреди да започне строителството на газопровода, с което се предупреждава министър-председателя, че построяването на "Балкански поток" е "част от стратегическия план на Путин за заобикаляне на Украйна".

Демерджиев коментира, че сигнал с подобно съдържание е постъпил от Гражданско сдружение "Боец".

Според публикации в медиите в справките на Държавна Агенция "Национална Сигурност" - Седмична информация рег. N° KA-6-1507/10.10.2017 г. и Седмична информация рег. N° KA-6-1931/11.12.2017 г., които се предоставят на върховните управляващи - президент, премиер и председател на НС, все още не става дума за "Балкански поток", а за "проект за пренос на газ по съоръжение от Турски поток". В него се твърди, че целта на Русия с този проект е до 2020 г. да изолира Украйна от газовите доставки и по тази тръба няма да дойде газ за България. Въпреки това страната ни оказва "пълен съпорт" за руската тръба, написа bird.bg.

По отношение на мненията, че в България има увеличение на битовата престъпност и в частност телефонните измами, министър Иван Демерджиев заяви, че ръстът на битовата престъпност през настоящата година, спрямо предходната, е 0,7% - разкриваемостта е нараснала със 7%. Относно телефонните измами той посочи, че те са нараснали, защото се осъществяват основно най-често от Румъния или Гърция, но се води комуникация със службите там.