Има достатъчно причини за промяна в надзорния съвет на "Булгартрансгаз" по моя лична преценка". Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред bTV.

По думите му при строежа на газопровода "Балкански поток" "има достатъчно много нередности и необясними факти. Които не могат да бъдат обяснени рационално. Съответно, когато нещо не може да бъде обяснено рационално. Означава, че има нещо отзад. Това нещо отзад най-често се нарича корупция".

"Това е, така меко казано, прекрасно минало и наследство относно задлъжнялостта на една компания, която все още не може да изплати един интересен проект. Цената е платена - добра или лоша - много лесно може да се сравни с други инфраструктурни проекти. Проблемът обаче остава и проблемът е, че изплащането на тази инфраструктура зависи само от един единствен доставчик и той е "Газпром". Също така гаранциите по изплащането, тоест ако не тече природен газ по тръбата и ако не се спазват добри отношения, също са издадени от компанията майка. Съответно начинът на сключване на този договор показва доколко е спазен интереса на България", каза Николов.

Енергийният министър коментира и информацията, че член на борда на "Булгартрансгаз" е получил джип като подарък от фирмата, построила газопровода. Става въпрос за съпруга на пиара на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова, която наскоро беше арестувана.

Според него важен в случая е въпросът защо му е бил направен този подарък.

"От известно време се получават обвинения и спекулации относно политическа метла и така нататък. Лично аз няколко пъти казах, че смятам, че има достатъчно разумни хора, когато са оставени да работят свободно, те може да работят добре. Фактът, че дори конкретният човек, който цитирате, е в управителен орган на това дружество, мисля, че ясно показва дали е имало политическа метла или не. Но оттук нататък Българският енергиен холдинг разполага с достатъчно висок експертен потенциал да извърши конкретните проверки и да вземе съответните решения, когато е необходимо и след детайлна проверка", заяви Николов.

Самият той не е предприел нищо в този случай, защото "мисля, че времето на единоначалието мина и се надявам да е така", а и той като министър не може дa предприеме законово стъпки за смяна в ръководството на "Булгартрансгаз", защото те са в прерогативите на БЕХ и се одобряват от КЕВР.

"Това, че нещо не е публично към момента, не означава, че не тече проверка. Когато има резултат, ще разберете", каза Николов.

Енергийният министър беше категоричен, че няма основание за промяна на цената на тока за бита. Той подчерта, че на този етап не е постъпвало искане за плащане на Русия в рубли.

"Ако газът от Русия спре утре, първото нещо, което ще се направи, ще се наблюдават количествата, които са налични по други договори. След това ще се увеличат количествата на внесен втечнен газ в България и ще се наблюдава кои са ключовите и критични дружества, които трябва да продължат да бъдат захранвани. В момента поради това че приключва отоплителният сезон, зависимостта на България природен газ ще падне драстично. Съответно има време, в което допълнително да бъдат разгледани детайлите на съществуващите договори", каза енергийният министър.