Това каза на пресконференция в Министерския съвет по повод доклада на Европейската комисия премиерът Бойко Борисов, предаде БТА.

Трябва по прозрачен начин да изберем Висшия съдебен съвет (ВСС) и нов главен прокурор, добави той.

Премиерът изрази съжаление, че на пресконференцията не присъстват бившият министър-председател Сергей Станишев и министрите на правосъдието от предходния кабинет.
ВСС беше избран от предишния парламент, каза Борисов и попита къде е политическата воля на предходното управление, което е избрало ВСС.
Днес представители на БСП и ДПС потвърдиха, че ще внесат искане за вот на недоверие към правителството.

В петък ВСС направи една провокация, която ако не беше направена, цели абзаци в сегашния доклад нямаше да ги има, каза Борисов, вероятно говорейки за уволнението на съдията Мирослава Тодорова.

Ние ще се съобразим с препоръките в доклада на ЕК - те са изпълними и реалистични и след година и половина този механизмът може да отпадне, каза министърът на външните работи Николай Младенов.

Смятаме, че на практика лидерството на реформата в съдебната система е в самата съдебна система, посочи министърът на правосъдието Диана Ковачева. Съдебната система може да поеме важни стъпки за по-ефективно приложение на законите. ЕК посочва значението на приетите промени в Закона за съдебната власт, свързани с избора на Висш съдебен съвет и на нов главен прокурор. Отчита се политическата воля от приемането на Закона за конфискация, каза Ковачева.

Вицепремиерът Цветан Цветанов отбеляза, че Хърватия влиза в ЕС без подобен механизъм за наблюдение. Проблемите пред българските институции преди пет години бяха огромни и днес може да кажем че от 2009 година беше направен задълбочен анализ за реформи, които намират място в сегашния доклад. Беше върнато доверието в евроатлантическите партньори в областта на сигурността, каза Цветанов.

Важна е политическата воля на ГЕРБ за законодателната промяна, свързана с МВР, и от две хиляди дознатели вече има осем хиляди, което дава отражение на борбата с престъпността. Важна е и оценката, че след 2010 година е започнала по-интензивната борба с организираната престъпност, каза министърът.
Докладът е обективен и показва реалното състояние на държавата днес, заяви Цветан Цветанов.