"Направихме много усилия за постигане на сътрудничество с БСП, но на национално равнище не успяхме", коментира в Силистра заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Той съобщи, че благодарение на местните организации партията му е постигнала договорка за общи действия с левицата в около 30 общини в страната.

"На парламентарните избори АБВ постигна много добър резултат в столицата, който смятаме да увеличим на предстоящите местни избори", каза Калфин.

"Да, Георги Кадиев два пъти не е успял да стане кмет на София, но безспорно е силен кандидат", смята Ивайло Калфин.

Според него практиката по света показва, че не винаги нещата се случват от първия път и в коалиция с партия Български социалдемократи АБВ ще успее да подобри резултатите си в столицата.

От партията си поставят за цел да привлекат минимум 200 000 гласа на местните избори в страната.

За кмет на Силистра АБВ издигна Ростислав Павлов, настоящ секретар в общинската администрация.

Калфин: Системата от квоти за бежанците не е ясна

България ще настоява за изчистен подход и поемане на конкретни ангажименти в рамките на ЕС за справяне с бежанската криза, заяви Ивайло Калфин.

Според него системата от квоти, обявена преди дни, не е особено ясна. Няма как да задържим на сила в нашата страна определен брой бежанци, както предвижда квотният принцип, ако те не желаят да останат у нас, каза Калфин.

Той смята, че са необходими значителни промени в усилията да бъде спрян трафикът на бежанци и да се подпомогне настаняването им в съседни на конфликтите страни.

Освен това е важно да се изчисти списъкът на страните, чиито граждани влизат в Европа като бежанци, защото с огромния поток влизат и хора, които не бягат от терористичните нападения и бомбардировките, а искат да емигрират, поясни вицепремиерът.

По думите му трябва да се търси съгласието на всички страни, които са готови да си сътрудничат, включително и на Русия, за общи действия за спиране на конфликтите в Близкия Изток.