Законопроектът на Пеевски и Цонев все още не е внесен официално в Народното събрание.

Той предвижда забрана за офшорни фирми да придобиват дори и миноритарен дял от:

- банки
- застрахователни компании
- пенсионни фондове
- здравноосигурителни фондове
- инвестиционни посредници
- радио или ТВ станции
- периодични печатни произведения

"По законопроекта в последните два месеца работим аз и един мой колега юрист от парламентарната група на ДПС – г-н Делян Пеевски. Искам да ви кажа, че точките за медиите лично той ги добави… Когато има очаквания в обществото, въпроси и питания – ето го отговора", каза Йордан Цонев пред Нова ТВ.

Делян Пеевски е син на собственичката на Нова българска медийна група Ирена Кръстева, която притежава вестници и телевизии. Името му се свързва с влияние в голяма част от медиите в България.

Пеевски е член на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания и на Българския медиен съюз.

Законопроектът забранява също на офшорни фирми да получават концесии за полезни изкопаеми, мобилни оператори, данъчни складове, хазарт, търговия с ток или оръжие.

Ограниченията ще се разпростират и върху участие в обществени поръчки, държавна или общинска приватизация, конкурси за сметосъбиране.

Офшорни фирми няма да имат право да притежават и футболни клубове. 

Законопроектът обхваща обаче само бъдещо учредяване, придобиване или участие в конкурси.

Според Цонев, освен обществените очаквания, повод за внасянето на законопроекта у нас бил и дебатът, който се води по темата в институциите на Европейския съюз. По думите му, българите държат над 6 млрд. евро в офшорни зони. 

"Готвеният законопроект за офшорните компании няма да донесе допълнителни приходи на бюджета, но ще се бори с прането на пари и нерегламентираната собственост на медии, банки и застрахователни институции", коментира междувременно депутатът от БСП Георги Кадиев пред БНР.