"Кметът на София трябва да има визия. Трябва да бъде лидер и да носи отговорност за действията си. Кметът трябва да има хоризонт и трябва да може да чува и да слуша хората". Това заяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова в предаването на Нова тв "Събуди се".

"Четири години аз съм безпартийна. Работя и с леви, и с десни. И то за каузи, които се подкрепят и от леви, и от десни, и от безпартийни граждани. Това, което правя в кампанията си досега, е да се срещам с хората и да ги чувам. Виждам това, което виждах и като омбудсман. Аз разчитам на подкрепата на хората, които идваха при мен, когато бях омбудсман. Всички тези хора ме подкрепят и аз разчитам на тях", заяви Манолова.

"Разчитам на подкрепа от хората, които искат промяна", каза още тя.

Според нея проблемът в България не е в лявото и в дясното.

"В момента проблемите в политическия живот са по вертикала. Има една малка група хора, които са окупирали властта и огромна група граждани, от които съм и аз. Тази група, която е окупилара властта не е нито лява, нито дясна, тя е корумпирана. Битката на тези избори е на гражданите срещу тази малка група хора", посочи Мая Манолова.

"Нямам политически амбиции. Каузата ми е да подкрепям и да помагам на гражданите на София. Разликата между кмета и омбудсмана е, че кметът разполага с инструменти и власт. Като омбудсман успях да прекарам много важни за хората закони. Успях да накарам институциите да слушат гражданите", посочи Манолова.

И допълни: "Но в момента, в който властта, притеснена от енергията, която се събира в институцията омбудсман, започна да блокира работата ми, аз нямах право да превърна поста на омбудсман в един обикновен административен пост".

Мая Манолова коментира и въпроса за билбордовете в София, който възникна след дебата с Фандъкова в четвъртък. Тогава от ГЕРБ разпространиха снимка на билборд с Манолова, която преди това беше отрекла да използва такъв тип реклама.

"Не знаех, че някой е поръчал билбордове. Те са били сложени предишния ден. До този момент, доколкото разбрах, е имало 2 или 3 билборда. Цялата поръчка, направена от "Движение България на гражданите", които ме подкрепят, е била за 9 билборда", обясни Манолова. Тя обърна внимание на превъзходството на нейния опонент Йорданка Фандъкова, което по изявление на ГЕРБ разполагала с най-малкото 25 билборда.