Новият посланик на САЩ в България Херо Мустафа връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев тази сутрин, съобщиха от американското посолство у нас.

Сега тя може да започне работата си като посланик на САЩ в България.

Вижте снимки

Снимка: Посолство на САЩ в България

Посланик Херо Мустафа положи венец пред Паметника на Незнайния войн в София като първи

официален акт, след като представи акредитивните си писма. Съветникът по административните въпроси и бивш сержант от Морската пехота на САЩ от запаса Гари Андерсън и военното аташе полковник Шанън Джонсън се присъединиха към посланик Мустафа, за да отдадат почит на незнайните воини на България.

Снимка: Посолство на САЩ в България

Херо Мустафа е родена през 1973 година в кюрдско семейство в иракския град Ербил. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ и се установява в Северна Дакота.

Тя има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори девет езика, включително арабски, турски, гръцки, руски, хинди и фарси.

Във Вашингтон Херо Мустафа е била съветник в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, заместник-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Също така е заемала и поста директор в Съвета за национална сигурност. Първото й назначение като американски дипломат е през 1999 г. в американското посолство в Атина.