Сутрешният дебат между кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова намери своето продължение в следобедните часове. Причина за това стана твърдението на Манолова, че не разполага с билборди.

От предизборния щаб на ГЕРБ отвърнаха със съобщение до медиите, в което се прилага и снимка.

"Това е поредната лъжа, която г-жа Манолова изрича. Тя се опровергава от нейните билборди по улиците на София. Това е видно от приложените снимки", гласи съобщението. Прикрепеният към него кадър действително показва билборд с лицето на Мая Манолова.

Съобщението допълва, че "В началото на своята предизборна кампания г-жа Манолова обеща, че всеки ден ще публикува на сайта си списък на даренията, с които ще финансира кампанията си. До ден днешен този раздел на сайта й е празен".

По време на дебата днес Йорданка Фандъкова също получи обвинения от своя опонент.

"Г-жа Фандъкова и ГЕРБ обещаха да влязат в кварталите, но влязоха в кварталите с багери. Няма да позволя да се пипне нито едно междублоково пространство, градинка, зелена площ или площадка. И всъщност не аз, а вече и гражданите няма да допуснат безобразията, които вие допуснахте с унищожаването на междублоковите терени, градинките и местата за детски градини в кварталите."

Това заяви в рамките на предизборния дебат гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова в ефира на Нова телевизия.

"И в момента се ограждат парцели в междублоковите пространства, както е пред блок 75 в "Младост", посочи Манолова.

Гражданският кандидат добави, че с промени в Общия устройствен план (ОУП) ще се спрат тези безобразия с презастрояването и ще се обезщетяват собствениците - "тоест това, което Вие не сте направили", обърна се тя към Фандъкова.

"Не ви ли е неудобно след 14 години престой в Общината да ме питате мен колко пари ще трябват, за да има детска градина за всяко дете, сега над 7 000 деца са извън градините и чакат места", попита още Манолова и категорично заяви, че в нейния 4-годишен мандат като кмет този проблем ще бъде решен. "За 4 години ще осигурим място за всяко дете в ясла и градина, работещи лекарски кабинети по училищата и градините, сигурна среда и безопасност около училищата", допълни тя.

"За да дойдат инвеститори в София, трябва да има почтено управление и чиста от корупция бизнес среда", каза Манолова в отговор на въпрос на водещите как ще бъдат привлечени големи инвеститори в столицата. "Ще осигурим прозрачна среда за хората и за 4 години 90% от услугите ще станат електронни."

"Обществените поръчки ще са публични и прозрачни, без предварително определени победители в тях", подчерта Манолова.

Тя обеща още в рамките на мандата да не се вдигат данъците на гражданите, а парите да се осигуряват като се намали изтичането им през корупционни схеми за приятелски кръгове. "Ще следя как се харчи всеки лев да столичани и ще има публична платформа, и гражданите да следят това, за да се спрат разхищенията", увери Мая Манолова.

Тя подчерта, че двете с Фандъкова имат коренно различни концепции за строителството в София. Докато тази на Фандъкова е сгъстяване в центъра и Западна София, то на Манолова визията е за разширение на града на север - чрез т. нар. "Северен град" - до полите на Стара планина.

"Освен това Общината ще изгради инфраструктура, транспорт, пътища. Сега в "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" няма улици, пътища, детски градини, но има жилищни сгради. Защо това се допусна, г-жо Фандъкова?", попита Манолова.

"Ще направим 4-годишна програма за рехабилитация и изграждане на тротоарите в София", каза още от мерките на програмата си тя.

По една от най-проблемните теми - мръсния въздух в София, Манолова заяви:

"Скоро ще се налага да плащаме три пъти за чист въздух. Първо - заради имуществените санкции, които Еврокомисията ще наложи на България. Второ - за мерки за подобряване качеството на въздуха. И трето - за лекарства за нашите деца."

Според нея трябва да се предприемат мерки срещу горенето на отпадъци, да се сменят инсталациите, които замърсяват околната среда и редовно да се мият улиците. "Енергийните помощи не трябва да се дават в дърва и въглища. Трябва да се въведе и "бял билет" - безплатен градски транспорт в дните с най-мръсен въздух", каза още Манолова.

На свой ред Йорданка Фандъкова също изостри тона.

"С агресия, с лъжи град не се управлява. София е свободен град на свободни хора. Беше направен опит преди няколко години той да бъде похитен и тогава г-жа Манолова беше на отсрещната страна. Това, което трябва на града е да продължим промяната, да ускорим темповете на развитие, защото градът ни има огромен шанс в момента. Предлагам конкретни проекти за по-чист въздух, за намаляване на трафика, за строителство на детски градини и училища, на спортни и културни сили. Всички това е възможно с последователна работа, с работа, а не с приказки", каза Йорданка Фандъкова по време на предизборния дебат в студиото на Нова телевизия.

"За мен развитието на икономиката е водещо за града. Само по този начин може да се увеличават доходите и да постигаме икономически растеж и то с производства с добавена стойност. Имаме големия шанс да привлечем стратегически инвеститор в технологично производство. И в момента две компании проявяват интерес към зона "Кремиковци", обясни Фандъкова. Тя обясни и защо това е важно за града.

"Първо, защото това означава повече и по-качествени работни места. Второ, така българският бизнес и местният бизнес ще имат повече възможности за изява и за излизан на външни пазари. И най-важното, така нашите млади хора остават тук, а вече има и такива, които се връщат от чужбина". Фандъкова подчерта, че в последните месеци 70 компании проучват възможностите за инвестиции в София.

Фандъкова каза, че най-голямата лъжа, която е чула и се разпространява от началото на кампанията е, че са обявени предизборно обществени поръчки, за да изберат изпълнители преди изборите.

Тя се обърна директно към Манолова с думите: "Искам да изясним едно нещо в тази кампания, защото непрекъснато говорите, че имам началник и някой взима решенията вместо мен. Вие говорите с мен, г-жо Манолова, аз съм кандидат за кмет на София и настоящ кмет. Вие говорите с мен, решенията ги взимам аз и ги декларирам с моя подпис. Нося отговорност, както аз, така и хората от моят екип. Ако имате неуредени сметки с г-н Борисов или неуредени отношения, моля ви, намерете си място и време да ги изясните. В тази кампания ние предлагаме решения за София".

По време на дебата тя попита Манолова след като през цялата кампания говори за нарушения и корупция, колко сигнала е подала в прокуратурата. Манолова цитира проверка на общинско дружество, която Фандъкова е предала на прокуратурата. "Аз назначих тази проверка и аз я изпратих в прокуратурата", каза Фандъкова.

"Разбирам, че понеже нямате проекти, говорите само с манипулации и лъжи", репликира Фандъкова.

По отношение на инфраструктурата Фандъкова изведе две големите задачи. "Първо, по-засилена работа в кварталите и второ, намаляване с 40% на трафика. Първата задача е да работим усилено по-малките улици и паркирането, което е големият проблем в момента. Предвиждаме програма за изграждане на общински паркинги и много важно - довеждащ транспорт от кварталите до метрото с електрически автобуси. За намаляване на трафика ще довършим Околовръстния път. Вече започна изграждане на Южната дъга към АМ "Тракия" и сме подготвили проекта от "Бъкстон" до "Люлин". Да, наистина, все още връзките към ССТ не са изградени, но по тях се работи, защото се отчуждава. Вече сме готови с Източната тангента, работим по бул. "Илиянско шосе", бул. "Рожен" и бул. "Ломско шосе".

На въпрос от водещите от какво се срамува и с какво не се гордее Фандъкова каза: "Определено не се гордея с организацията при ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Това беше един урок за нас, който научихме по трудния начин. Щастлива съм, че за 14 години в политиката не съм си сменила приятелите, не съм променила принципите си".