Служебният правосъден министър Крум Зарков коментира пред медиите обвиненията на шефа на правната комисия Радомир Чолаков, че е упражнил натиск над парламента, за да приеме механизма за разследване на главния прокурор. Зарков го потвърди и заключи, че без натиск няма да стане.

"Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Това е напълно вярно. Натисках. Натисках като народен представител, протестиращ, а в последния месец и като министър. Ще продължа да натискам докато страната ни се превърне в истинска правова държава, тоест държава, в която никой не е над закона. Този натиск трябва да продължи. Ако разбрахме нещо през изминалия месец, то е, че без натиск няма да стане", заяви Зарков.

"Народното събрание успя да направи важни неща, но не намери силата да приеме този закон", констатира Зарков и отбеляза, че не е достигнал броят на депутатите, които имат желание да го гласуват. "Казвам "желание", защото никога не е било въпрос на време", заяви Зарков.

Той е сигурен, че следващото Народно събрание ще приеме закона за контролиране на обвинител №1.

"Радвам се, че отсега мога да кажа, че в крайна сметка този закон ще бъде приет (бел.ред. механизмът за разследване на главния прокурор). Първо защото е важен за българските граждани. Второ - защото следващото Народно събрание ще бъде принудено да го гледа и приеме. Законът, който е изработен, не е импровизация. Стигнахме по-далеч, отколкото който и да е друг преди нас", обобщи служебният правосъден министър.

Попитан от кого ще е принуден следващият парламент, министър Зарков отговори - "от избирателите, от абсолютната необходимост да бъде решен един въпрос, който от прекалено дълго време тегне на шията на всички ни". На уточняващ въпрос, каква ще бъде разликата със сегашната ситуация, министърът посочи, че "следващото Народно събрание ще бъде различно и там силите, които искат реформа, ще надделеят".

Зарков каза, че с него не е говорено към момента да остане на министерския пост.