От "Продължаваме промяната" излязоха с декларация от парламентарната трибуна, с която обвиниха всички останали партии в Народното събрание, с изключение на ДБ, в умишлено забавяне на законовите промени, които ще позволят разследване на главния прокурор.

Повод стана отказът на правната комисия да гласува на второ четене промените в два законопроекта за изменение на съдебния закон и четири други с поправки в НПК, общо шест, които третират механизма за контрол над обвинител №1, както и промените в антикорупционното законодателство.

"Истината е, че колегите от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" имаха волята да приемат промените в изборното законодателство, но нямаха волята да приемат механизъм за разследване на главния прокурор и нямаха волята да приемат изменения в закона, който ще гарантира борбата с корупцията", обвини от трибуната Мирослав Иванов по адрес на ГЕРБ - СДС, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход". Малко преди него пък същите партии бяха обвинени от депутата от ДБ Мартин Димитров, че саботират приемането на България в еврозоната.

Промените в НПК, касаещи механизма за разследване на главния прокурор, не срещнаха тази воля, смята Иванов. По проекта Министерство на правосъдието е работило дълго и експертно. Този законопроект няма да бъде приет, защото няма политическа воля, изтъкна Иванов. Няма воля и за антикорупционното законодателство, констатира той.

По-рано, по време на извънредното заседание на правната комисия председателят й Радомир Чолаков от ГЕРБ посочи, че няма как да бъдат погазени правилата и променени сроковете между първо и четене на шестте законопроекта, които бяха приети в пленарната зала миналия петък. Те бяха формално обединени в общ проект, но сроковете започват да текат след оповестяването му в пленарната зала, следва обсъждане и гласуване на второ четене първо в комисията, а после и в залата на НС, което отнема 14 дни, мотивира се той.

И нарече манипулативни призивите на служебния правосъден министър Крум Зарков парламентът да направи и невъзможното, но да приеме текстовете за разследването на главния прокурор. Според Чолаков юристът Зарков знае много добре, че това е невъзможно по правилник и го уличи в "изнасилване на Народното събрание".