"Направете го. Приемете този закон. Направете и невъзможното, но го приемете!". С този призив се обърна към депутатите служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод законопроекта, който създава механизъм за разследване на главния прокурор. Законопроектът е особено важен, подчерта Зарков в сутрешния блок на bTV.

Според него има много малка технологична възможност той да бъде приет до края на мандата на 48-ото Народно събрание. За целта днес правната комисия трябва да се събере и да подготви общия законопроект за разглеждане в пленарна зала на извънредното заседание, насрочено за вторник, обясни правосъдният министър.

Законопроектът, свързан с механизма за разследване на главния прокурор, не бе разгледан от депутатите миналата седмица, припомня БТА.

Народните представители два дни подред гледаха общо пет законопроекта, свързани с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Четири от тях бяха приети в петък, а петият - отхвърлен. Отхвърлен бе законопроект, внесен от Надежда Йорданова от "Демократична България", в който се предлага делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник, да са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

Има и друг законопроект, подготвен и внесен от Министерския съвет, свързан конкретно с механизма за разследване на главния прокурор. Според Крум Зарков този закон е изключително важен за приемането ни в Шенген и всеки загубен ден е загубено време и нерви за българските граждани.

Всички се кълнат, че искат да го приемат, но не го приемат. Никога не е било въпрос на време, винаги е било въпрос на воля и желание, каза още министърът. Този закон е внесен на 30 декември миналата година. Ако днес правната комисия не се събере поне да оформи законопроекта и утре той да влезе за общо разглеждане, мисля че няма шанс, добави Зарков.

Той не скри, че е разочарован, че въпросният законопроект не е приет все още. И добави, че това трябва да е една от първите задачи на следващото Народно събрание, ако това не събере воля да го направи до края на седмицата.

Президентът Румен Радев обяви, че ще разпусне парламента на 3 февруари и ще насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 април.

Законопроектът не е импровизация, обясни министър Зарков. Текстовете са разработени от правителството на Кирил Петков, пратени са на Венецианската комисия, върнати са обратно и е работено върху техните забележки, каза още той.

Зарков коментира и острата си реакция във Фейсбук отпреди няколко дни, в която той казва: "Милиони българи продължават да са заложници на "гениалните трикове" на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?". Министърът обясни, че продължава да смята, че има едно абсолютно несериозно отношение към един много сериозен закон.

На въпрос дали ще е служебен министър и в следващия служебен кабинет, Крум Зарков заяви, че отговор може да даде единствено президентът. Всичките ми колеги са концентрирани до последния ден на този мандат да си вършат работата, която никак не е лека, добави министърът на правосъдието.