Няма как правната комисия и съответно - пленарната зала, да приемат за три дни поправките в Закона за съдебната власт и в НПК, които въвеждат механизма за контрол над главния прокурор. Това стана ясно на днешното й извънредно заседание, на което формално бяха обединени приетите на първо четене поправки в пленарната зала миналия петък.

До края на 48-ото Народно събрание остават още три дни, а промените се обсъждат първо на заседание на правната комисия, гласуват се на второ четене и едва после влизат в пленарната зала, за да бъдат окончателно одобрени. Всичко това обясни шефът на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Общите доклади ще бъдат съобщени в пленарната зала и тогава започва да тече срокът за допълнителни предложения между първо и второ четене. След това трябва да бъде насрочено ново заседание на комисията", каза Чолаков.

Той изрази учудване по повод изказването на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, който вчера призова парламентът да направи всичко възможно и да приеме контрола над главния прокурор.

"Това са процедурите и Зарков ги знае много добре. Всякакви други ажиотажи представляват груб натиск и опит за изнасилване на Народното събрание, на правилника и на конституцията", каза още Чолаков.

"Учуден съм, че колегата Зарков, който уж беше добър юрист, не обяснява на обществото, както трябва, и създава очаквания, които са манипулативни, спекулативни и представляват груб натиск върху Народното събрание", коментира Чолаков.

"Чувал съм хиляди пъти да казва как Народното събрание не може да бъде гумен печат на правителството. Не разбирам защо той очаква това Народно събрание да бъде негов гумен печат в служебното правителство", допълни депутатът от ГЕРБ-СДС.

Бившата правосъдна министърка от "Демократична България" Надежда Йорданова обвини парламента в двоен стандарт. "Някои закони минаваха много бързо, други с удобна скорост и бяха бавени", протестира тя, като даде за пример промените в Избирателния кодекс.

Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" не се съгласи и заяви, че ако бяха направени докладите на експертите, днес можеше да има гласуване на второ четене.

"Това НС показа, че за законите, за които има политическа воля, могат да бъдат прегазени всякакви срокове", каза той и също напомни гласуването на ИК. Но се съгласи: "В момента няма шанс да бъдат гласувани промените в Закона за съдебната власт и НПК".

Преди ден пък ръководството на Прокуратурата излезе с позиция, в която обвини политиците, че погазват разделението на властите и Конституцията.