Ние получихме разрешение да водим преговори за закупуване на самолети, не сме получили да разрешение да купуваме изтребители. Имаме мандат да водим преговори. Това обясни в предаването "Лице в лице" по bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Всички видяхме изявленията на Белия дом, че ще се съобразят с българските възможности. Тяхната позиция е гъвкава. Ако разговорите и преговорите са успешни, едва тогава ще поискаме от парламента да разреши закупуването на самолетите. След като приключат преговорите, и ако те са успешни, Народното събрание ще реши дали да купуваме самолети. Ако преговорите не са успешни, парламентът може да реши да преговаряме с някой друг", каза още Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че преговорите се водят на държавно ниво. "Ние не преговаряме с фирми, а с държави. Не преговаряме с "Локхийд Мартин", а със САЩ, не преговаряме с "Грипен", а с Швеция", обясни още военният министър.

На въпрос защо коалиционните партньори на ВМРО от "Атака" и НФСБ не са го подкрепили при гласуването в парламента, Каракачанов посочи, че не разбира защо колегите му са реагирали така.

Решението за преговори със САЩ за F-16 беше подкрепено вчера в парламента от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. "Няма коалиция ГЕРБ-ВМРО-ДПС. Има коалиция F-16", коментира по този повод Красимир Каракачанов.

За репликата "циганите станаха нагли"

"Когато видях пребития военен, полудях. Бяха го ритали, главно в главата и са викали: Дайте да го убием. Не се сдържах и казах, че циганите са станали нагли. Аз съм и човек преди всичко, а не само политик. Не искам да говоря за всички цигански набези. В моя избирателен район те са ежедневие" , обясни вицепремиерът.

Изявлението му беше направено два дни след разпоредената от него акция във Войводиново, довела до събарянето на цялата ромска махала. Напрежението в селото бе провокирано от побой над военнослужещ, извършен от двама братя роми.

В Комисията за защита от дискриминация вече има жалба срещу вицепремиера. Роми дори излязоха на протест пред Министерския съвет и поискаха оставката му, като го обвиниха в расизъм.

"Трябва да направим ясна програма за интеграцията на циганите. Първо е образованието, трудовите навици и ражданията. Трябва да спрем да се плашим, че сме политически некоректни. Не може, когато един българин си остъкли балкона, да го погват всички институции, а тези хора да си вдигат нелегални постройки без проблем. На кого трябва да се извиня? Думите за наглите цигани бяха за престъпниците. Тези, които не извършват престъпления, не виждам за какво трябва да се обиждат", категоричен беше вицепремиерът.