Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че и той е дискриминиран от ромите. „Нещо за дискриминация чух?! Дискриминираният съм аз!”, възмути се той, след като в Комисията за защита от дискриминация бе получена жалба срещу него от Сдружение "Единство" - Хасково.

Поводът за жалбата бе изказването на Каракачанов, направено в село Войводиново и свързано със събитията там.

Тази вечер в селото се готви нов голям протест, в който вероятно ще се включат и футболни агитки.

„Аз мисля, че полицията ще си свърши работата - както първата вечер, когато беше най-силно напрежението и емоциите, полицията не позволи да има саморазправа”, поясни пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов.

По думите му на протеста се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни, а той е разговарял с тяхното ръководство.

„Уверението е, че те отиват да изразят съпричастност с бития свой колега, а не да вършат незаконни действия. Аз им вярвам, защото все пак това са бивши офицери и генерали от българската армия”, категоричен е военният министър. Според него ситуацията във Войводиново е спокойна, населението е доволно. Две трети от ромското население е премахнато, посочи вицепремиерът.

От два дни се провежда акция по събарянето на незаконните постройки в ромската махала на Войводиново. Премахнати са вече 10 постройки, които не са масивни, акцията продължава и днес. След това предстои събарянето на по-масивните незаконни къщи. Протестите ще продължат, докато не бутнат всички незаконни къщи в ромската махала, казват хората от селото.

„Оттук нататък е въпрос на процедура по-трайните постройки също да бъдат премахнати, защото те са също незаконно построени”, увери и Красимир Каракачанов. По думите му няма опасност от етническо напрежение.

„На стотици места в България има подобни незаконни постройки. Говорил съм и като представител на ВМРО и на национално ниво стотици пъти. Много пъти сме вземали мерки в София, в „Батанова воденица”, „Орландовци”, Гърмен – на някой места са премахвани, на други – не са премахвани”, каза още министърът на отбраната.

„Аз лично смятам, че всяка община трябва да си направи програма и незаконните постройки, особено тези, които са строени от подръчни материали и са опасни за живота на хората, които ги обитават, трябва да бъдат веднага събаряни”, отбеляза Каракачанов.

На въпрос какво става с това население, обитавало съборените постройки, вицепремиерът каза: „Това, което прави всеки нормален гражданин в република България – работи, изкарва си прехраната, наема си квартира. Има хиляди села, в които почти няма хора, а има празни къщи – отиваш, наемаш или купуваш дом, ремонтираш си го, живееш законно, спазваш законите, не биеш съгражданите си, плащаш си тока и водата. Това трябва да стане, не виждам какво друго трябва да стане”.

Относно нападателите на командоса Валентин Димов, Красимир Каракачанов заяви: "Двама извършители, които не могат да говорят български, се оказва, че имали дипломи за осми клас - единият!. По думите му дипломата му е трябвала, за да може да си купи и да кара кола.

„Аз смятам, че повече не трябва да си затваряме очите, защото има и друга чест от това население, което е в градовете, има образование, учат работят има и специалисти. Но част от това население, особено в малките населени места, смята, че има само права и че всички са му длъжни”, обясни вицепремиерът.

Според Каракачанов конкретният случай във Войводиново е показателен - общината е предоставила още преди години безплатно 18 парцела в регулация и е казала: заповядайте, ето, ще ви ги раздадем - постойте си жилища. Едно семейство е взело парцела, след което го е върнало, щото е казало: ние очаквахме общината да ни построи къща. Е няма как да се случи! Учиш, работиш, строиш, плащаш данъци, усмихваш се на полицая, не пипаш военния и уважаваш съгражданите си! Това е начинът за интеграция - друг начин няма!”, категоричен беше Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът обясни още, че е гледал записите с кадри от побоя над военния във Войводиново.

„Той излиза от колата, но се вижда, че не е заел поза за бой. В един момент излиза от обхвата на камерата, но се вижда как се връща с отпуснати ръце в гръб и тогава му налитат и единият му вдига якето и му го слага на главата, това се вижда. Може да е имало провокация от двете страни, но, няма да ми се сърдите, вие сте ме провокирали много пъти с въпроси, не са ми харесвали, някой път съм ви отговарял по-остро, но никога не съм ви налитал да ви бия, нали”, каза Каракачанов.

„Аз се чух с момчето. Той ми каза - аз нямам удари по тялото, ритаха ме изключително в главата, включително когато паднах на земята, а след това загубих съзнание”, посочи вицепремиерът.