Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред медиите, че няма за какво да се извинява заради думите си по повод пребития във Войводиново командос, че "циганите са станали изключително нагли". Заради тях срещу него беше подаден сигнал в Комисията по дискриминация, а няколко ромски организации поискаха оставката му.

"Винаги съм казвал, че между тези хора има и такива, като тези деца, които ходят на училище", посочи Каракачанов в Министерството на отбраната, след като ученици от Златарица го поздравиха по повод празника "Василица", когато се отбелязва ромската нова година. По думите му тази инициатива е добра, защото дава пример на останалите в общността как могат да се интегрират - през образованието и труда, предаде БТА.

Ромски деца сурвакаха министъра

Снимка: БТА

Той добави, че винаги е повтарял, че единственият начин за пълноценна интеграция на ромското население е през образование и труд.

По думите му всички организации, които през годините са усвоявали средства за ромска интеграция трябва да направят отчет за това колко пари са получени, за какво са изразходени и защо няма ефект от това. Според него те са основните отговорни, защото са получили парите.

Според Каракачанов това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото, но той не се решавал с протести, а с честно говорене и с мерки за интеграция, които минават през училищата.

Вицепремиерът отбеляза, че вече е изготвил Стратегия за интеграция, която трябва да се внесе в МС. Той обясни, че интеграцията става през събаряне на гетата, защото хората в тях трябва да живеят заедно с останалите граждани. Те трябва да се трудят и да изкарват пари, за да си осигурят място за живеене. По думите му местната власт контролира незаконното строителство и изникването на подобни гета, както и образователната система в съответната община.

Каракачанов изтъкна, че е съгласен да се дават пари за интеграция, но за образование и спрямо съответен резултат.

По повод нападението на военни курсанти край Сливен от криминално проявен ром, той каза, че това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото, но той не се решава само с протести.

"Разглеждам го като пореден вандализъм. Петима курсанти се прибират и една кола започва да кара след тях, препречва им пътя, от нея излиза един 34-годишен мъж с брадва. Той чупи прозореца и троши капака на колата", разказва министърът на отбраната, като посочи, че полицията бързо се е отзовала и въпросното лице е задържано.

За протеста, който се организира днес пред Министерски съвет срещу него, вицепремиерът каза, че всеки има право да протестира.

По думите му обаче, хората, които искат оставката му, знаят много добре какво иска да каже и умишлено погрешно тълкуват думите му.

"Този, който организира протеста 2013 година е съден за присвояване. И то именно с пари от такива фондове, като "Америка за България". Всички тези организации, които години наред усвояваха огромни пари, е хубаво накрая да направят един отчет - колко пари получиха и за какво ги изразходиха и защо така се получава, че след тези стотици милиони, дори милиарди, които се изляха по европейски, световни и национални фондове, както и защо няма ефект от това", допълни той.

Търпението ни се изчерпва, каза междувременно пред БНР Лиляна Ковачева - един от организаторите на демонстрацията.

"За мен не е толкова важна бройката на протеста, важна е подкрепата. Електронната петиция, която пуснахме, само за два дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор. Много роми извън страната застават зад нас и ни подкрепят. Разбрах от социалните мрежи, че пред българските посолства в Белгия и в Лондон в петък ще има също реакция на хора срещу този акт на вицепремиера", добави тя.

Ковачева бе категорична, че протестът им не е организиран от фондации или партии, не се раздават пари и няма организиран транспорт. Целта е да се изрази недоволството на гражданите, подчерта тя и добави: "Това показва едно зряло гражданско общество сред ромската общност".