91.42% от гласувалите в анкетата на Dir.bg одобряват категорично изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов по повод събитията в пловдивското село Войводиново, където двама роми пребиха жестоко 33-годишен военен. 

За четири дни на въпроса: "Съгласни ли сте с изказването на Каракачанов за събитията във Войводиново?" са отговорили над 3200 души. 

Само 5.58% считат, че позицията на военния министър, който заяви, че "циганите станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа", е правилна, но не подкрепят изразните средства, а за 2,84 на сто думите са Каракачанов са дискриминационни. 

Две трети от одобряващите изказването на военния министър са мъже, а общо над 45 на сто от гласувалите са от София, сочат още резултатите от анкетата на Dir.bg.

Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на "Обединени патриоти", от чиято квота е Красимир Каракачанов, и е резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, така и защото голяма част от респондентите виждат в мнението и действията на вицепремиера не само справедлив отзвук на събитията, но и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен, коментират социолозите от "Барометър", чието изследване по темата показва същите резултати - безпрецедентна подкрепа за вицепремиера.

Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват лично повечето хора, затова и приемат въпроса емоционално и лично. Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона, допълват социолозите.