Няколко десетки роми протестираха пред Министерския съвет днес заради думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов  - "циганите са станали изключително нагли", по случая Войводиново, с които, според тях, "всяват етническа омраза".

Протести ще има, докато той не напусне правителството и не се извини публично за изказванията си за ромския етнос. За това се заканиха организаторите на демонстрацията. Сред протестиращите бе и Александър Методиев-Бат'Сали.

Снимка: Bulphoto

Участниците издигнаха плакати, в които обвиняват вицепремиера в расизъм и фашизъм, както и изразяват недоволство за съборените ромски къщи във Войводиново.

Снимка: Bulphoto

Днес сме 1000, другият път - 100 хиляди, обявиха ромите. Според протестиращите Каракачанов трябва да бъде подведен под наказателна отговорност за насаждане на омраза. Те настояват и за истината за случката с командоса от Войводиново.

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

"Каква работа има един вицепремиер да отиде там и да създава етническо напрежение?", попита Ачо Йорданов, председател на Сдружение "Единство", пред NOVA по-рано днес. И заплаши: "Ако не си подаде оставката, ние с Александър Филипов ще организираме масов протест пред Министерския съвет". "Ще излязат 100 000 човека от цяла България", заяви Йорданов.

Снимка: Bulphoto

Вижте още снимки >>

"Търпението ни се изчерпва", каза пред БНР и Лиляна Ковачева, един от организаторите на днешния протест. Тя е и сред хората, подали жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу вицепремиера заради изказването му.

Тя обясни, че има петиция с искането вицепремиерът Каракачанов да бъде отстранен от правителството.

"За мен не е толкова важна бройката на протеста, важна е подкрепата. Електронната петиция, която пуснахме, само за два дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор. Много роми извън страната застават зад нас и ни подкрепят. Разбрах от социалните мрежи, че пред българските посолства в Белгия и в Лондон в петък ще има също реакция на хора срещу този акт на вицепремиера", коментира тя пред БНР.

Ковачева бе категорична, че протестът им не е организиран от фондации или партии, не се раздават пари и няма организиран транспорт. Протестът е заради недоволството на гражданите, подчерта тя и добави: "Това показва едно зряло гражданско общество сред ромската общност".

Протестиращите ще потърсят отговорност от Каракачанов и заради "незаконното бутане на незаконни къщи посред зима".

"На въпрос: Къде ще отидат тези хора, той отговаря: "Вземете си ги вкъщи". Смятате ли, че това е достоен отговор на един вицепремиер, който е държавник на всички граждани, а не на определени групи. Това негово поведение доведе до подклаждане на етническо напрежение".

Ковачева призова хората да не се поддават на такива провокации и да се изправят едни срещу други. Според нея така се измества вниманието от важни въпроси от дневния ред на страната.

"Искаме нашите политици да ни приемат като граждани и да имат сериозно отношение, а не да подклаждат и да развяват етническата карта винаги преди избори. Хората вече не са толкова наивни, за да се хващат за всяка дума", отбеляза още Лиляна Ковачева. Според нея проблемите трябва да се решават от ромите и институциите заедно.

Снимка: Bulphoto

На свой ред Красимир Каракачанов заяви пред медиите, че няма за какво да се извинява заради думите си по повод пребития във Войводиново командос, и коментира, че всеки има право да протестира.

"Винаги съм казвал, че между тези хора има и такива, като тези деца, които ходят на училище", посочи Каракачанов в Министерството на отбраната, след като ученици от Златарица го поздравиха по повод празника "Василица", когато се отбелязва ромската нова година.

Снимка: БТА

"Според мен всички тези организации, които години наред усвояваха огромни пари е хубаво да дадат най-накрая един отчет колко пари получиха, за какво ги изразходиха и защо така се получава, че след тези стотици милиони, да не кажа милиарди, които се изляха и по европейски, световни и национални фондове, защо няма ефект от това, те са основните отговорни за това, защото те получаваха тези пари", коментира още Каракачанов.