Поводът бяха критиките на военния министър към внесените от Патриотичния фронт законодателни промени, целящи връщане на задължителната военна служба.

Във връзка с това другият вносител на предложението – депутатът от Патриотичния фронт и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов, оборва аргументите на ресорния министър.

Ненчев твърди: 1. „Жените и мъжете са с равни права, не можем да ограничаваме правата“.

Отговорът на ПФ: В нашия Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили е предвидено доброволната служба за жените, с което се гарантира равенството на половете. Българските граждани от женски пол на възраст от 18 до 28 години, които са преминали предказармена подготовка и отговарят на изискването на Закона, имат право на доброволна военна служба за срок от 6 месеца.

Ненчев: 2. „Един набор от около 60 хил. младежи и девойки, след медицинските прегледи годни за служба, оставали около 30-35 хил. младежи и девойки.“

ПФ: Разчетите показват, че става дума за 45 000 – 50 000 завършващи средно образование, което прави между 10 000 – 15 000 подлежащи на служба младежи годишно. При обучение в рамките на 6 месеца се получава между 5 и 8 хил. Некомплектът на българската наборна армия към 1 март 2016 г. е 5 100 човека, което означава, че наборната на практика ще попълва числеността на кадровата.

Ненчев: 3. „В армията трябва да бъдат приети и хората до определена възраст, които досега не са отслужили. Това прави 276 хил. мъже и жени до 35 г.“

ПФ: Числото е необосновано, защото се предвижда наборна военна служба само за мъже. За тези, които не са служили и са на възраст между 28 и 32, се предвижда законова възможност за доброволна служба за срок от 6 месеца.  

Ненчев: 4. „Средствата за издръжка на един кадрови войник на месец били 808 лв. за заплата, плюс допълнително заплащане в размер на 121 лв., за ДОО - 321 лв., здравни вноски 55 лв., порцион - 90 лв., което прави 1396 лв. и 77 стотинки“. В същото време разходите за един наборник надхвърляли 2235 лв. Годишната издръжка на държавата за един наборен военнослужещ ще е 9317 лева.

ПФ: Министър Ненчев посочва три числа за издръжка на кадрови и наборен войник, които си противоречат и изразяват различни разходи. - 1396,77 лв. на месец за кадрови войник, което на практика е заплатата плюс осигуровките. - 9 317 лв. на година за наборен войник, което прави 776,42 лв. на месец. В тази сума влиза и предвидена минимална работна заплата от 420 лв. - 2 235 лв. на месец за наборен войник ще е цялостната издръжка, което включва освен горната сума (776,42 лв.) и разходи за логистика, обучение и бойна подготовка.

Такива разходи са задължителни и за кадровите войници и те са свързани с строителство и поддържане на сграден фонд за квартири за семействата на военнослужещите, детски градини за децата, обучение, бойна подготовка и др.

Изводът на министър Ненчев, че наборният войник излиза по-скъпо е необоснован, твърдят още ПФ. Самият той представи пред Комисията по отбрана 24 мерки за повишаване на мотивацията за служба, като сред тях е повишение на заплатите с 10 на сто, осигуряване на детски градини, жилища и работа за семейните партньори на военните.

Изчисленията показват, че само за комплектуването на липсващите 5 100 кадрови войници са необходими 115 мил. лв.

Ненчев: 5. „6 месеца не са достатъчно време за обучение на младежите, смята още МО. Според военната експертиза трябва минимум една година за подготовката на наборниците“.

ПФ: Наборна военна служба за срок по-малък от една година съществува в редица армии в Европа. Защо в страни като Австрия, Норвегия и Швейцария е възможно, а в България не е възможно да се получи военна подготовка под една година? В същото време военният министър рапортува, че работата не е атрактивна и само през 2015 г. са напуснали 700 матроси и войници.

Явно Министерство на отбраната единствено отчита негативните резултати от водената политика, но няма воля да внесе промени. С оглед на тези разчети и уточнения позицията на ВМРО е непроменена, се казва на сайта на ВМРО.

Патриотите ще защитават предложенията си за промени в упоменатите закони, защото приемането им ще гарантира завишаване на отбранителната способност на България.

Лидерът на ВМРО посочва, че освен несериозно е и изключително опасно да се неглижира темата за сигурността на страната, още повече, че настоящият геополитически момент я поставя в критична зона.

КРЪСТОСАН ОГЪН: По-скъпа ли е наборната армия от професионалната

АНКЕТА: Да се върне ли задължителната военна служба?