Документът е подготвен от експерти от МВР и още няколко агенции и министерства след изрично искане от страна на премиера Бойко Борисов, пише "24 часа".

Министър-председателят разпоредил мерките за борба с корупцията да са готови до края на февруари, за да се прекрати масовото даване на дребни рушвети и подкупите по високите етажи на властта.

Според предложенията в доклада, всеки държавен чиновник, който живее по-луксозно от доходите си, кара скъпа кола, ходи на екзотични почивки и живее видимо над стандарта, който би трябвало да има с държавната си заплата, ще подлежи на проверка на доходите и декларираните имоти, коли и други ценности в имуществените декларации.

Идеята е много от мерките да бъдат въведени ударно в близката половин година, като първо всички ключови цели трябва да се запишат в стратегия, която да се гласува в парламента.

Институциите, които към момента имат правомощия в борбата с по-масовата корупция сред ниския ешелон от държавни служители и в по-горния слой са атрофирали и трябва да бъдат накарани да започнат да работят с конкретни задачи”, коментира зам.-вътрешният министър Филип Гунев, който ръководи работната група, подготвяща доклада до премиера.

В министерствата с най-висок корупционен риск се предвижда да бъдат увеличени и служителите в инспекторатите, които ще извършват т.нар. внезапни проверки.
На първо място ще бъде завишен броят на инспекторите във финансовото, здравното и вътрешното ведомства.

От работната група предлагат още до 6 месеца всички имотни декларации, подавани от редови и висши държавни служители, да станат електронни и да се въведат бази данни и софтуер, който прави автоматично проверка по определени маркери.

"Има различни рискови показатели – ако служителят е задлъжнял много, придобил е сериозна собственост или пък е забогатял. В тези случаи той влиза в категория, която се нуждае от допълнителна проверка”, обяснява зам.-министър Гунев.

За висшите етажи на властта пък Комисията за конфликт на интереси ще започне да прави детайлно сравнение на заявените цени на имотите и превозните средства на властта с пазарните.

Най-радикалната идея е създаване на специализирано звено под ръководството на прокурор със статут на зам.-главен прокурор, където поне 200 обвинители да работят единствено по високите етажи на законодателната, съдебната, изпълнителната и местни власти.