"БСП за България" върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат, изведохме четири важни задачи - Шенген, Планът за възстановяване и развитие, Бюджета за 2023 и съдебната реформа. Поканихме всички партии на разговор. Стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет, поради тази причина връщам третия мандат", каза соцлидерката и връчи обратно празната папка на президента.

"Аз искам да ви поздравя за положените усилия в една много трудна ситуация, пожелавам ви успех", отвърна той.

Румен Радев уточни пред медиите, че ще обяви дата за провеждане на предсрочния вот и за разпускане на парламента преди това след следобедната среща с ЦИК, която започва в 14.00 часа. Членове на избирателната комисия вече коментираха, че с оглед на новите промени в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, априлска дата за вота ще даде необходимото време за подготовка.

"На базата на информацията от ЦИК ще взема решение за разпускане на 48-ото НС и датата на изборите", каза Радев, след което той и вицепрезидентът Илияна Йотова се здрависаха с ръководството на БСП.

Снимка: Булфото

На излизане от "Дондуков" 2 Нинова обобщи, че отиването на предсрочни избори е общ провал на всички партии в 48-ото Народно събрание.

"Не можа да се състави и с първия мандат, и с втория, така че това е общ неуспех на 48-ото Народно събрание. Нямаше партия, която да може да реализира третия мандат, особено след скандала с Nexo", посочи Нинова.

Тя коментира, че датата на следващите избори е работа на президента, но според нея, ако той забави разпускането на парламента, това би било "по ръба".

"Конституцията не определя конкретен срок. Затова слушаме специалистите, които казват, че трябва изборите да се насрочат във възможно най-кратък срок, иначе вървим по ръба на Конституцията", подчерта Нинова.

Нинова очаква трудна предизборна кампания заради умората у избирателите от поредния вот.

"Ние сме готови за кампания, ще говорим с хората, но виждаме умора от избори, апатия от политическия живот. За нас това е основният политически опонент и основната цел - да ги убедим, че е важно да гласуват, защото чрез тяхната воля и техния глас ще се реши тяхното бъдеще, не нашето или на партията", коментира Нинова. Според нея, обаче, резултатът от изборите ще пренареди местата в Народното събрание.

Снимка: Булфото

Според нея партиите първо трябва да решат политическата криза, за да се заемат със социалната. Нинова обобщи в какво не е успяло Народното събрание и за какво не му е стигнало времето - да приеме бюджета за 2023, за да бъде овладяна инфлацията, да гласува всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост и да прокара съдебната реформа.

В отговор на въпроса как гледа на инициативата на ИТН за референдум за президентска република, соцлидерката коментира, че БСП не приема едноличното управление.

"БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма на управление на държавата", заяви Корнелия Нинова.

Тя коментира, че е възможно БСП да обсъди на предстоящия си конгрес вдигане на забраната за коалиция с ГЕРБ в случай, че има внесено такова предложение.

Още в Корнелия Нинова обяви, че БСП ще върне мандата. Преди това на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход".

Снимка: БТА

Отзоваването на Бойко Борисов и обещанието му, че ГЕРБ ще преразгледат категоричната си заявка, че не може да управляват с БСП, мнозина политици и анализатори предрекоха, че разговорът в парламента е бил репетиция за общо управление след вота. 

От "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" не дойдоха на разговор, а преди това категорично отказаха подкрепа на бившия си коалиционен партньор от кабинета "Петков". "Възраждане" пък останаха верни на себе си и не се появиха на разговора, както не направиха и при предишните два опита за съставяне на кабинет- 

След като не получи подкрепа за кабинет с мандата на социалистите, Нинова обяви, че няма да го бави и ще го върне още в понеделник. Визитата на австрийския канцлер Карл Нехамер обаче отложи церемонията за вторник.

Преди БСП неизпълнени мандати за съставяне на кабинет върнаха първо ГЕРБ, а после и "Продължаваме промяната".

Единствено от партията на Бойко Борисов представиха за гласуване на пленарната зала състав на правителство, начело с проф. Николай Габровски, но то беше отхвърлено.