"Парламентарната система възпроизвежда хора, които искат да се облагодетелстват с власт и които искат да няма контрол. Тази политическа система в този ѝ вариант вече е изчерпана. Тя не функционира добре. Промени се правят в кризи, за да тръгне обществото по нов път". Така коментира Тошко Йорданов по Нова телевизия инициативата на ИТН с референдум за промяна на системата и въпрос - дали да станем президентска, или да си останем парламентарна.

По думите му на референдум според закона и според конституцията могат да се поставят въпроси от компетенцията на обикновено НС.

"Естествено, че екип от конституционни юристи формулираха въпроса за референдума. Не сме седнали със сценаристите да формулираме въпроса. Той е формулиран коректно и правилно. Той е от компетенцията на обикновено НС", подчерта Йорданов.

Според Йорданов политическата криза е факт. "Промени са правят в кризи. В човешката история всички промени се правят в криза. Защото кризата настъпва, когато нещо не върви. Ние не бяхме ли в криза след 1989-а година след падането на комунизма, когато променяхме Конституцията? В кризи се взимат решения, за да тръгне обществото по нов път", констатира зам.-председателят на ИТН.

"Конституцията, Слава Богу, е така написана, че е разбираема за всеки един български гражданин. Не е необходимо всеки от нас да има дълбоко юридическо образование. Грубо казано - такова не се изисква и за да разбереш Закона за движение по пътищата. Всичко е простичко и разбираемо написано. Същото е и с Конституцията", категоричен е Йорданов.

"Проблемът е, че много хора гравитират около една или друга политическа идея. В това няма лошо. Проблемът е, че се държат с всички останали, сякаш сме някакви аборигени, които не могат да взимат решения и не бива да взимат решения. И някаква политическа аристокрация решава каква е добро или лошо", коментира Йорданов.

Тошко Йорданов коментира и песента за бившата началничка на кабинета на Кирил Петков, срещу която имаше остри реакции на възмущение от една част от обществото. Тя беше дело на екипа сценаристи на Слави Трифонов.

"Не може да има спирачки в политическата сатира. Един политик я получава тогава спрямо това, което е направил. За Маргарет Тачър, която е икона за демокрацията, има ужасни песни. За кревати не е ставало дума, защото тя не е давала повод", коментира още Йорданов за песента.

Зам.-шефът на ИТН каза още, че песента му харесва, както и че няма участие в текста. Тошко Йорданов припомни, че екипът на Слави Трифонов през годините по същия начин е произвеждал сатира и по адрес на Бойко Борисов, и за Цецка Цачева.

Самата Бориславова се закани да съди авторите на песента за обида и клевета, а от ПП застанаха плътно зад нея.