Служебният министър на правосъдието Крум Зарков получи уверение от Ричард Нефю, координатор на САЩ в борбата с глобалната корупция, че Америка продължава да подкрепя усилията на страната ни за осъществяването на необходимите реформи в областта на върховенството на закона. Това информират от Министерството на правосъдието (МП) на фейсбук страницата си.

Зарков и Нефю разговаряха за актуалните предизвикателства пред България и региона, и за възможностите със САЩ да сътрудничим за тяхното преодоляване, се казва в съобщението.

Ричард Нефю е назначен на поста от президента Байдън през юли 2022 г., той координира борбата срещу корупцията във всички аспекти на американската дипломация и чуждестранната помощ, припомнят от МП.

Зарков е в Съединените американски щати в контекста на срещите на върха за демокрация, инициирани от американския президент и участва в контактната група, подготвяща втората Среща на върха през пролетта т.г. В рамките на посещението са планирани още срещи в Държавния департамент и Департамента по правосъдие.

Любопитен факт е, че снимката на Зарков и Нефю е на фона на кадър от нощна София, съобщи самият Зарков със снимка в профила си във Фейсбук.

"Кой да предположи, че в заседателната зала на Държавния департамент, където разговаряхме с Ричард Нефю, координатор на САЩ в борбата с глобалната корупция, ще попаднем на снимка от нощна София", коментира социалистът.