Засега няма насрочени заседания на съда, заради многото "отпуски и командировки", съобщиха пред "Дневник" от институцията.

Пеевски беше избран от парламента за шеф на ДАНС на 14 юни и само няколко дни по-късно бе гласувана отмяна на решението. Така отворен остана въпросът дали той може да се върне като депутат.

От ГЕРБ внесоха искане за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Пеевски като народен представител. Основният мотив е, че с подписването на клетвения лист на 14 юни - веднага след избирането му, той фактически е поел поста председател на ДАНС, а Народното събрание не е гласувало оставката му като депутат, депозирана в деловодството същия ден. Така на практика той е изпълнявал едновременно и двете длъжности. 

Няколко дни след бившите управляващи и 93 народни представители от БСП и ДПС също поискаха от КС да тълкува този член от Конституцията, който се отнася до възможността за прекратяване на пълномощията на депутат при установяване на неизбираемост или несъвместимост. 

Тогава от ДПС съобщиха, че Пеевски няма да идва в парламента и да получава заплата като депутат до произнасянето на КС. 

В края на юли в. "Капитал" съобщи, че проектът за решение по делото е готов и внесен в КС. Председателят на съда Димитър Токушев обаче не насрочи заседание, докато повечето от съдиите излязоха в отпуска и нямаше необходимия кворум.  

Докладчик по това дело е Румен Ненков, чийто син е депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Затова той е единственият от парламентарната група, който не се подписа под искането до КС, за да не влиза в конфликт на интереси.

Пеевски обаче не е единственият, който чака такова решение. Отново по искане на ГЕРБ, КС трябва да реши дали в несъвместимост е бил и депутатът от БСП Иван Иванов. Той бе назначен от премиера Пламен Орешарски за зам.-министър на вътрешните работи, но бе освободен от поста буквално часове по-късно, след като се разбра, че в миналото е ръководил офис на СИК в Шумен.  

Днес ваканцията на депутатите свършва и утре те са завръщат за есенната парламентарна сесия. Делян Пеевски и Иван Иванов обаче няма да влязат в залата, поне докато КС не се произнесе.
В същото време протестиращите се организират да се съберат още в 8 часа сутринта пред Народното събрание. Протестът започна именно заради избора на Пеевски.