Народните представители от ВМРО предлагат срокът на извънредното положение в страната да бъде продължен само до 30 април. Патриотите не са съгласни с мотивите на кабинета, с които се иска то да бъде до 13 май. Предложението на Патриотите бе поставено от трибуната на Народното събрание днес по време на извънредното заседание на парламента от депутата Александър Сиди. Нуждата от икономически, финансов и социален анализ подчертаха от "Обединени патриоти" и от ДПС, но и двете групи декларираха подкрепа за предложеното от правителството решение.

По предложение на Министерския съвет Народното събрание обсъжда удължаване до 13 май на извънредното положение заради разпространението на COVID-19. Гласуването, според новите правила за работа, ще е след като бъдат обсъдени всички точки от дневния ред.

Според съпредседателя на ПГ "Обединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов в мотивите на предложението на МС за продължаване на срока на извънредното положение до 13 май няма анализи, прогноза и стратегия, която да показва как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика е стопирана. Не е ясно също и защо при ескалираща безработица и срив на доходите няма интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи. Възможен е вариант, при който да бъдат защитени възрастните хора и хронично болните.

Мотивите на вносителя представи здравният министър Кирил Ананиев. Той посочи, че нашата държава се бори с разпространяването на заразата, а социалната изолация може да намали натиска върху социалната и здравната система.

Извънредното положение бе въведено с решение на парламента на 13 март и първоначално беше до 13 април.

Проектът предвижда още НС да възложи на правителството да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация в съответствие с конституцията.

БСП настоя точката да се отложи за другата седмица, но искането беше отхвърлено. Освен статистиката за заразените всеки ден, има и такава за безработицата, посочи Крум Зарков. По думите му, всеки ден удължаване трябва да бъде внимателно обмислен. Затова, също като "Обединени патриоти", БСП предлага удължаване на извънредното положение до края на месеца (30 април).

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова припомни, че е постигнато съгласие на председателски съвет, преди да бъде удължен срокът, премиерът да дойде в НС и да информира депутатите какъв е резултатът от мерките и защо се налага продължаване на извънредното положение. Нужен ни е задълбочен икономически, социален и финансов анализ, подчерта тя. Колегата й Красимир Янков призова за закриване на Националния оперативен щаб.

От ГЕРБ настояха БСП да излезе и ясно да каже дали са против противоепидемичните мерки.

Не разбрах какво искате - да спрем извънредното положение, да отворим ресторантите, кафенетата, да разрешим на хората да ядат и пият, попита Менда Стоянова /ГЕРБ/. Само че след това, може да няма нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви, коментира тя. Според Стоянова именно днес трябва да се гласува удължаването на извънредното положение, за да имат бизнесът и хората яснота какво ще се случи следващия месец и да планират работата и съществуването си.

Колегата й Тома Биков посочи, че още на третия ден от приемането на икономическите и социалните мерки има 228 фирми, които са се включили в схемата 60/40. Надявам се вашата позиция да не произлиза от днешната позиция на президента Румен Радев - на нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен, изтъкна депутатът.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира статистика, според която у нас 69 души на 1 милион са установените заразени, двама на един милион са починалите. Т.е. почти два пъти по-малко са установените заразени в България и три пъти по-малко починалите, което означава, че взетите мерки вършат работа, заключи той. Това е аргумент за Движението да гласува "за" по-дългия срок на извънредното положение - 13 май. За финансовите, икономическите и социалните мерки е нужен анализ, данни от изпълнителната власт, защото в това положение нейна е отговорността, за да може НС да даде своя принос в борбата с пандемията, подчерта председателят на ДПС.

От името на "Воля" Веселин Марешки лансира идеята извънредното положение да е безсрочно т.е. да продължи колкото е необходимо. От партията обаче искат още по-сериозни мерки за подпомагане на бизнеса и на гражданите.

Марешки и Корнелия Нинова влязоха в спор помежду си, заради подкрепената от левицата сделка за закупуването на изтребителите. Вследствие председателят на БСП поиска от председателстващия заседанието Емил Христов да отстрани Марешки от залата.

Припомняме, че днес по-рано президентът Румен Радев направи критично изявление по повод искането на правителството извънредното положение да бъде удължено с още един месец - до 13 май.

"Считам, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото въвеждане. Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза. Безработицата расте с часове, много българи спешно се нуждаят от помощ. Мизерията не е спасение от вируса. Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки", заяви държавният глава.

 Премиерът Борисов му отговори, че ако иска да наложи вето, а той ще изтегли депутатите от ГЕРБ и то ще мине в пленарна зала. 

"Аз ще извадя ГЕРБ от залата, да оставим народа без извънредно положение, да го уморим буквално. Това е предложил днес той. Да наложи вето, като някоя дърта свекърва, ама от тези злобните, дето само върви след нас...Ние обикаляме цяла България, да възстановим производство, да дадем на тези хора поръчки, за да имат хляб да ядат. И някой излезе, дали му листчето, каже пет приказки и се прибере. Защо не му зададохте въпрос - против ли е извънредното положение? Да го махне! Или нямаше там въпроси? Ето това е цензура! Ето, аз съм от сутринта с тези хора, подложен на всякакви въпроси на живо. Може да ме питате и за първия сняг в Смолян, ако искате. Кой цензурирахме, удари ме с микрофона, ако искаш. Каква цензура?", добави Борисов по повод изявлението на президента.