Депутатът от БСП Екатерина Заякова заяви вчера, че управляващите са постигнали съгласие по това хората, които имат необходимия трудов стаж, но им остава една година за пенсия, да могат да се пенсионират по-рано, като ще получават 85% от пенсията си.

"Не съм запознат с предложението, никой не е коментирал с нас тази идея. Това е предложение, за което разбрахме снощи. Друг е въпросът дали тази идея е по-добра от предложенията, които са правени досега", заяви днес социалният министър.

Няма договорка между БСП и ДПС за т.нар. гъвкаво пенсиониране, призна и председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Не знаем за такава идея, няма водени такива разговори и няма постигната такава договорка, посочи тя.

Старото предложение на БСП било за по-ранно пенсиониране при липсващи 2 г. от пенсионната възраст и съответното редуциране на пенсията, но то не било прието от социалната комисия в НС.

"Изобщо не е отваряна и дума за гъвкаво пенсиониране с една година недостиг на стаж или възраст и получаване на 85 процента от пенсията. Това е направеното изявление на колегата, за което аз моля за извинение. Има някакво неразбиране. Не е воден такъв разговор, не е внасяно такова предложение”, добави Нинова, цитирана от "Фокус".
Тя определи изказването като грешка.

Пред bTV Екатерина Заякова обяви, че медиите не са я разбрали правилно.

Адемов каза още, че позицията на Министерски съвет е изразена в предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени и приети с Бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В Закона за ДОО е прието единствено замразяване на възрастта за пенсиониране за 3-та категория труд на 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете, и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените 37 години и 8 месеца от мъжете.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви междувременно, че синдикатът категорично възразява срещу по-ранно пенсиониране, защото обричало хора на ниски пенсии.
КНСБ настоява в пленарната зала да се приеме замразяване на стажа и възрастта и за работещите при първа и втора категория труд.
Според сега действащия закон тяхната пенсионна възраст се увеличава с 4 м. на година.