Плевнелиев беше попитан от журналисти дали е справедливо искането на кмета на Община Перник Росица Янакиева (тя бе избрана с листата на БСП), която заяви, че ще подпише Акт 16 за обекта, само когато турският консорциум „Мапа Дженгиз” си изпълни ангажиментите. Тя обяви, че компанията, която построи магастралата, е оставила местните пътища разбити и дължи 300 000 лева за ползвани терени за депа.

Снощи управителят за България на турската компания е заявил пред bTV, че няма никакви реални пречки да се издаде Акт 16 и са уверили общината в Перник, че ще изпълнят всички ангажименти, за които са се подписали.

„Всеки ден означава много за тези десетки хиляди граждани на Перник, които ще получат съвсем нов начин на предвижване до София. Нека да разделим двете неща - има ясно подписано споразумение между „Мапа Дженгиз” и държавата и общината. По моята информация това споразумение се изпълнява. Хубавото е, че този път не се притесняваме от политизиране, защото има подписано споразумение. Ако една от точките не се изпълни, ние веднага ще видим защо не се е изпълнила и какви мерки трябва да се предприемат", коментира Росен Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

На мен като министър ми е много лесно, защото, когато имам подписа, включително на кмета на Перник, аз не се притеснявам оттук нататък за тази магистрала”, заяви още той.

"15 000 души от Перник слизат в София всеки ден и чакат магистрала „Люлин”. В неделя ще има едно прекрасно съоръжение, което въпреки БСП ще бъде открито. Кметицата прекрасно знае, че не е нужно някой друг да поема моите ангажименти. 12 години само аз си нося отговорността”, коментира по-късно пред репортери Бойко Борисов.
Той изтъкна, че кметицата на Перник е от БСП и благодарение на нейното управление и на Тройната коалиция „Люлин” е била спряна.
Започваше от една ливада и свършваше в една ливада 5 км. Заради това некадърно управление ние губехме парите от ЕК”, каза премиерът, който подчерта, че с огромни усилия и инат и благодарение на Жозе Барозу е удължено времето за строителството, което е позволило магистралата да бъде завършена.

„В неделя ще дойде един от големите началници в ЕК, защото искам с очите си да види, че е възможно тази провалена, както каза ЕК, магистрала, в един момент да бъде пусната. Имаше много обструкции, но заради града го направих и заради тази кметица”, добави премиерът.
Той съобщи, че е изпратил служители на Пътната агенция, които заедно с „Мапа Дженгиз” довършват канавки и шахти, за да бъде открита магистралата на 15 май. Борисов изтъкна още, че тя има шумоизолирани стени, така че никой от местните жители няма да бъде притесняван от шума на магистралата.

Накрая Борисов изтъкна какво е направил за Перник - там театърът бил превърнат в тоалетна, а Министерски съвет отпуснал средства, за да може това отново да бъде културна институция.
„Бяха превърнали театъра си, който го изгориха, в тоалетна. 700 000 лева им превеждам днес, а дотук – 1 милион сме дали. Даже в неделя ще отида да видя как върви строителството, така че в рамките на тази година Перник ще има отново театър”, каза Борисов.

Вчера от Пътната агенция съобщиха, че магистрала "Люлин" ще бъде пусната в 15 ч. в неделя, като окончателната сума за изграждането й е 185 млн. евро.

Последна актуализация в 13,30 ч.