Може би хората с майбаси имат проблем с оставането на финансовия министър Асен Василев. Това коментира пред журналисти в парламента (където бе изслушан за ББР) служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде БТА. Той бе помолен да коментира обвиненията към колегата му Асен Василев, отправени в декларация от ПГ "Има такъв народ".

Тошко Йорданов, председател на групата на ИТН, заяви, че "човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър". Декларацията му бе по повод имената на трима служебни министри (сред тях това на Василев), посочени от Христо Иванов (ДБ) и Мая Манолова ("Изправи се БГ! Ние идваме!") като добри примери за министри.

"Много бе разочароващо да видя как към едни от най-качествените хора, които аз познавам, човек, който е бил в топ двата процента на Харвард, който и в момента цялата китайска авиоиндустрия ценообразува билетите на базата на негов софтуер и на неговата компания, която той управлява, просто ми звучеше като някаква жълта преса. Не знам защо това го направиха. Бях учуден и разочарован да видя, че за такъв качествен човек може така да се говори и то от трибуната на Народното събрание", каза Петков.

Министърът обърна внимание, че колегата му е изготвил "уникален бюджет" (има предвид актуализация на държавния бюджет, приета днес от МС и изпратена в парламента), в който за пръв път се е дало на пенсионерите, без да се взима от учителите или от здравните работници, а парите са били взети от майбасите.

"Така че може би хората с майбаси имат проблем с неговото оставане", коментира Петков.

Той бе категоричен, бе не би участвал в правителство, в което не се оценява финансовата мисъл на министъра. Петков коментира, че докато преди от НАП са били фокусирани в малки кафенета и ресторантчета, сега откакто Василев е на поста, НАП се е фокусирал към компаниите с големи обществени поръчки и много кеш пари в сейфовете.

"Предполагам, че много от тези компании сега не искат да го видят отново министър на финансите, така че стрелят от хълбока", коментира Петков.

Самият Асен Василев пък каза, че е спечелил всички дела в съда в Ню Йорк. "Това, което мен силно ме притеснява, е защо изведнъж, след като ме каниха три пъти от "Има такъв народ" за правителство, изведнъж решиха, че съм силно проблемен. Тук се вижда една много дълга ръка на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", каза Василев.