България има двама офицери в Ирак, които са на мисия по обучение на иракската армия. По общо решение на НАТО всички страни могат да изтеглят военнослужещите си. България може и сама да реши да направи това, заяви министърът на отбрана Красимир Каракачанов, който участва в Богоявленския водосвет на бойните знамена.

Той обясни, че след около две седмици ще се извърши ротация на военнослужещите и страната ни може просто да не изпрати заместващи такива.

"Така или иначе до две седмици предстои тяхната ротация, така че ще решим дали да ги изтеглим, но трябва да има общо решение на НАТО по въпроса", уточни Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. По думите му България има план за евакуирането на тези двама офицери. Той изтъкна, че те не са в бойната мисия и към момента няма опасност за техния живот.

Според военния министър, ако стане тотално изтегляне на военнослужещите от Ирак, означава да се възобнови до голяма степен конфронтацията между трите основни общности - сунити, шиити и кюрди. Това може да възроди донякъде влиянието на "Ислямска държава", отбеляза Каракачанов и се усъмни, че иракските сили за сигурност могат сами да се справят с този въпрос.

Ще се изтегли ли НАТО от Ирак

Посланиците на страните от НАТО ще се съберат днес, за да обсъдят кризата между САЩ и Иран след убийството в Багдад на иранския генерал Касем Солеймани, предаде Франс прес, цитирайки говорител на организацията.

"Генералният секретар Йенс Столтенберг реши да организира тази среща на посланиците на НАТО след дискусии със съюзниците", заяви говорителят.

Посланиците на 29-те страни от НАТО се събират няколко пъти седмично в Брюксел, за да обсъдят актуални въпроси от съвместен интерес, припомня АФП.

Преди два дни, на 4 януари, непосредствено след убийството на ген. Солеймани, НАТО обяви, че преустановява обучението на иракските сили за сигурност.

Мисията на НАТО в Ирак, която наброява неколкостотин войници, обучава иракските сили от октомври 2018 г. по молба на иракското правителство. Целта на небойната мисия е предотвратяване на завръщането на терористичната организация "Ислямска държава".

"Мисията на НАТО продължава, но дейността й засега се преустановява", заяви тогава говорителят на НАТО Дилън Уайт.

Броят на военните, които са част от мисията на НАТО в Ирак, е около 500 души. Те са инструктори и съветници от държави членки на алианса и от съюзни страни като Швеция и Финландия.

Засилва ли Сърбия агресивния тон

Красимир Каракачанов коментира и изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич за българското малцинство в Сърбия.

"България не е дала никакви основания на Сърбия да дава подобни изявления", коментира Каракачанов изказването на първия заместник министър-председател и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. Каракачанов изтъкна, че е задължение на България да се грижи за своите сънародници. Според министъра на отбраната агресивният тон спрямо България се засилва и това прави впечатление.

Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин: патриарх Неофит, президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

Снимка: МО

В интервю по РТС вчера Дачич каза, че българското малцинство в Сърбия наброява 0,26 процента от населението, а България на всяка среща на ЕС поставя въпроса за правата му.