Правителството защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи.

Поводът за официалната позиция на ресорното ведомство е поредна остра реакция срещу България на сръбския вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич. Тази сутрин, пред държавната телевизия, бившият говорител на диктатора Слободан Милошевич коментира тежката конфронтация между Черна гора и Сърбия.

През последните десет дни между двете държави възникна напрежение по повод новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше безредици, по време на които сръбски националисти изгориха и националният флаг на Черна гора.

„По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес", коментираха от МВнР.

На провокацията отговори и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който посочи, че страната ни ще продължи да настоява правата и свободите на българите в Сърбия да се зачитат. В личния си профил във Facebook той написа:

„Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Република България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: Става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места. Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия”.