Повторното създаване на временна комисия се наложи, след като Конституционният съд обяви за противоконституционна комисията за проучване на помилванията, издаването на българско гражданство и опрощаването на държавни вземания през двата мандата на бившия президент Георги Първанов и неговото вице Ангел Марин.

Въпреки решението на КС, лидерът на РЗС Яне Янев предложи създаване на нова комисия, която вече не е конкретно за двамата. Предложението бе за комисия, която да проучи факти, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани, при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода януари 2002 - януари 2012 г. 
Гласуваха общо 121 народни представители, от които „за” - 92, 23 – „против” и 6 – „въздържали се”.

По време на дискусията депутатката от Коалиция за България Мая Манолова заяви, че мнозинството е на път да създаде втора противоконституционна комисия. „За първи път парламентарна комисия се обявява за противоконституционна. Мнозинството трябва да се засрами. Защо й е на ГЕРБ втора?”, попита тя.

Янев обаче се обърна от парламентарната трибуна към колегите си от БСП: „Знам защо ви боли – от Тройната коалиция скачате като ужилени, защото ви е страх, че макар и след три години, ще излязат много истини, включително и такива от рода на предложение на Емилия Масларова да се даде гражданство за особени заслуги на трима украинци, които са направили 1 милион щатски долара инвестиция в Дупница в съдружие с издирваните от Интерпол Братя Галеви”.
Според лидера на РЗС от левицата са изградили трайни корупционни пътеки, които имат касиери, защото за тези инвестиции, се отделяла съответна комисионна. „Знам, че не искате това нещо обществото да го разбере, защото става въпрос за милиони, защото какво обща има вашата другарка Масларова, с туризма и хотелиерството в Дупница като социален министър”, попита той.

С това обаче нападките му към БСП не спряха. "Нима аз съм дал гражданство на съпругата на Денис Ершов? Г-н Корнезов, вашата партия прави такива безобразия, вашата партия дава гражданство на хора от българския ъндърграунд. Вие в случая не говорите като юрист, а като ортодоксален комунист и то не е подплатено с аргументи”, обърна се Янев и към Манолова.

Тя пък му отвърна, че вицепрезидентът Маргарита Попова е издала 538 указа за българско гражданство. „Защо тези укази не бяха обект на проверка на вашата комисия, а тя се занимава само с предишни управления?”, попита Манолова Янев.
Той пък отговори: „Виждате ли, когато отсъствате, колко сте неподготвена? Комисията проверява всички преписки. Стигнахме до 2010 г., така че не се притеснявайте – всички преписки от г-жа Попова също ще бъдат проверени. Заседанията на комисията са публични”.

Тук обаче се намеси и Любен Корнезов, който зададе въпроса защо се проверява периодът 2002-2012-а. „Вземете цялата президентска история. По времето на Жельо Желев и Петър Стоянов помилванията са три пъти повече”, допълни той.
Червеният депутат попита лидера на РЗС откъде има документите, които размахва. „Това е престъпление. Вие ще проверявате не само длъжности лица, но и граждани. Ще викате български граждани – това ли искате да направите?”, каза Корнезов.

"Има голяма вероятност КС да отхвърли и втората временна комисия за помилванията. Когато стане това, авторитетът на Народното събрание ще падне още по-ниско. Не виждам ползата от такова поведение", коментира пък лидерът на ДСБ Иван Костов.
Той даде идея вносителите да направят предложение, с което актовете на помилване да станат публични, защото може да се окаже, че едно осъждано лице, е получавало помилване и впоследствие отново е извършило престъпление.

Комисията

По-късно бе гласуван съставът на новата комисия. Тя ще бъде оглавена от Юлиана Колева (ГЕРБ), която бе избрана единодушно със 103 гласа "за", предаде БТА.
Освен нея от квотата на ПГ на управляващата партия в комисията влизат Светослав Тончев, Ивайло Тошев, Цвета Караянчева, Владимир Тошев, Емил Караниколов. Представителите на левицата ще бъдат Михаил Миков и Мая Манолова, на ДПС - Четин Казак и Митхат Метин, на "Атака" - Явор Нотев, а на
независимите - Емил Василев. Синята коалиция все още не е готова със своята номинация.
Четин Казак и Явор Нотев бяха избрани за заместник-председатели.

Първоначално независимите предложиха лидера на РЗС Яне Янев за председател на комисията. Тогава левицата, "Атака" и ДПС заявиха, че няма да участват, ако начело е Янев. Според Павел Шопов от "Атака" комисията се създава, за да бъде обслужен Янев заради подкрепата си за ГЕРБ.
На свой ред лидерът на РЗС декларира готовност да си направи самоотвод, ако опозицията направи предложения за членовете на комисията.
Ако вие не предложите, с удоволствие ще оглавя комисията, за да може всичко скрито да излезе на бял свят, заяви лидерът на РЗС. След като стана ясно, че Янев няма да бъде председател, трите групи направиха своите предложения.
Той заяви, че това е фарс.