Това заяви министър-председателят на Държавата Израел Бенямин Нетаняху на пресконференция след разговорите с българския премиер Бойко Борисов, съобщи БТА.

По думите на Нетаняху България е врата към европейските пазари и предоставя възможности за взаимна полза и на израелския бизнес, и на българското общество и икономика.
Той изрази признателността на израелския народ за хилядите спасени евреи. Това е нещо, което ние помним, ценим и смятаме, че светът трябва да знае този подвиг.
Бенямин Нетаняху благодари и за оказаната помощ от България по време на пожарите миналия декември.

"Ще работим заедно за по-добро бъдеще", заяви премиерът на Израел и изрази надежда следващата година отново да посрещне българския министър-председател в Ерусалим.

Бойко Борисов пък посрещна Нетаняху с шега. "И те, и ние си имаме по едно Биби. И си работят знаете", заяви усмихвайки се българският премиер, имайки предвид галеното име на Бенямин Нетаняху - Биби, и абревиатурата от първите букви на собственото си име - Б.Б., цитиран от в. "Сега".

Борисов заяви, че Бог е надарил България с прекрасни земи. "Ние имаме "огромни залежи на петрол", в случая това са нашите плодородни земи", каза той. Българският премиер коментира, че страната ни може да ползва опита на Израел във водния сектор и по-специално при напояването на земеделските площи.
"България е европейски шампион по пилеене на вода, а Израел е световен шампион по усвояване на вода", каза премиерът.

Министри от двата кабинета подписаха споразумения за сътрудничество и взаимна защита на инвестициите. Сред посочените сфери на сътрудничество между двете страни са земеделието, Хранителната банка и диверсификацията на газовите доставки - след откриването на големи находища на газ в Израел.
По думите на премиера като отлично беше оценено сътрудничеството в сферата на сигурността, отбраната и специалните служби.

България планира да изгради технологичен парк в сферата на информационните технологии, фармацията и биотехнологиите. Това е казал министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с израелския си колега Шалом Симхон и е поканил израелски компании да инвестират в парка, съобщиха от министерството.
Производството на електромобили, разработването на растения за биогорива, приватизацията на отбранителната индустрия - това са също сфери от взаимен интерес, смята Трайков.

Външнополитически въпроси

В отговор на въпрос премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че е загрижен за ядрената програма на Иран.
"Ядрени глави в ръцете на аятоласи представлява опасност за региона, за света, за България. Това трябва да бъде спряно от международната общност", категоричен е Нетаняху.

Попитан защо това е първото посещение на израелски правителствен ръководител у нас от близо 20 години, гостът каза, че това е пропуск, който в момента поправя.
"Щастлив съм, че аз съм този премиер, който ще поправи нещата", каза Нетаняху.

Той отбеляза, че резолюцията на ООН по палестинския въпрос не е единствената причина до бъде в България, но е една от обсъдените теми на срещата.
"Ако искате свободна Газа, освободете я от „Хамас", призова Нетаняху. Според него "Флотилията на свободата" не е хуманитарна мисия, защото икономиката на Ивицата Газа е отворена за внос на всякакви стоки: "Можете да внесете всичко, което искате, по земя. През последното тримесечие икономиката на Газа има ръст от 25%. Мисля, че това е рекорд в световно отношение. Няма никакви ограничения за вноса освен едно - оръжия".

"Какво иска да достави тази Флотилия на свободата? Лекарства? Ние ще доставим двойно повече. Храна? И храна можем да доставим двойно повече", добави той.

Последна актуализация в 16.54 ч.