В специално изявление на администраторите на част от протестните групи в социалните мрежи се казва:

"Назидателното отношение на политици с власт, каквито са Станишев и Местан, е недвусмислен опит за сплашване и създаване на атмосфера на страх и зависимост в медиите. Тези опити идват след писмото на председателя на Народното събрание Михаил Миков, в което обвини медиите, че увеличат напрежението с начина, по който отразяват протестите".

Вчера Лютви Местан беше гост в сутрешния блок на bTV и няколко пъти прави забележки на водещите Генка Шекерова и Константин Караджов, многократно избягваше отговори на въпроси за Делян Пеевски и налагаше тезата, че тази тема вече е приключена. А след като голяма част от времето на предаването мина заради това, той дори ги обвини, че избягват друга тема, която не е удобна на ГЕРБ.

Два дни по-рано Сергей Станишев обясни на същите журналисти, че вече "никой не ви страхува".

"След едно предаване, да кажем по телевизия, не ви се обажда лично премиерът да ви се сърди защо сте попитали едно или друго нещо или защо сте поканили един или друг човек", заяви той.

В отговор на коментар на водещата, че в същото време има активни пиари, които се обаждат в медиите, лидерът на левицата обаче каза: "А, аз не мога да говоря какво прави правителството, но знам каква е атмосферата".

От Протестна мрежа заявяват още, че поведението на управляващите е продължение на политиката на техните предшественици, когато властта демонстративно попита медиите дали самата тя им оказва натиск

Бившият премиер Бойко Борисов твърдеше, че не е диктатор, подчертавайки, че не притежава нито една медия и питаше риторично журналистите - могат ли да се оплачат. 

Протестна мрежа изразява своята безусловна подкрепа за всички журналисти, които изпълняват добросъвестно задълженията си, спазват етичните правила в професията и уважават фактите, независимо от позициите, които защитават.
И допълват, че ще реагират на всеки опит за потъпкване на свободата на словото, която е гарантирана от Конституцията.

"Кой посочи Пеевски за председател на ДАНС? Свободните медии не трябва да спират да задават този въпрос. Противоречивите изказвания на управляващите само затвърждаават убеждението ни, че България се управлява от задкулисието. Дори и след 90 дни на протести, този факт не се е променил. Оставка и незабавни избори!", завършва изявлението.

Вчера Местан опроверга Станишев за това, че Пеевски е бил предложен за шеф на ДАНС от ДПС и заяви, че отговорността е обща. 
И според Бойко Борисов не ДПС и лично Ахмед Доган са избрали Пеевски, а Станишев.
Премиерът Пламен Орешарски заяви още след избухването на скандала, че не си спомня кой първи е предложил името на медийния бос.