По повод днешното развитие на протестите в София Миков припомни изказване на министъра на икономиката Драгомир Стойнев в пленарната зала, че заради нарушените интереси на големите играчи в енергетиката Народното събрание ще бъде подложено на масиран натиск срещу промените в два енергийни закона.

"Естествено е, когато става въпрос за частни интереси, оценени на стотици милиони, да има непримирими отрицатели на този парламент",
смята Миков.

За тази седмица било предвидено разглеждане на промени, свързани с възможностите за намаляване на цената на тока.
Той припомни, че за тях е постигнато общо съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност преди четири месеца - на 26 февруари.

По този повод Миков пита дали президентът се разграничава от становището за бързи и конкретни решения, които "да направят възможно намаляването на цената на тока и облекчаването на социалното положение на гражданите".

В началото на обръщението си председателят на парламента заяви, че днес към Народното събрание е била проявена агресивност, невиждана от години.

Протестиращи обсадиха парламента от рано сутринта, а депутати и министри бяха освиркани и замеряни с домати, яйца, тоалетна хартия.

"За разлика от мирно протестиращите граждани през изминалите дни, днес сравнително малобройна група демонстрира насилие и сблъсъци около сградата на НС. С тези действия се поругава достойнството не само на парламента, но и на депутатите.
Застрашават се животът и здравето им", коментира Миков.

Той се обърнал към министъра на вътрешните работи да осигури нормални условия на Народното събрание.

По думите му, "интензивната законодателна дейност" е в отговор на обществените очаквания и изброи промените, свързани със социалното законодателство, детските добавки, корекции в пенсионната система, мерки срещу младежката безработица, облекчаване на положението на милиони граждани.

Очевидно било, че действията днес нямат нищо общо с мирните протести.

"При тази обстановка Конституцията не съдържа отговор на въпроса как Народното събрание да продължи работа. Поставени сме в невъзможност да изпълняваме това, за което сме избрани от гражданите", критикува председателят на парламента.

Миков призова президента, всички институции, партии, неправителствени организации и медии за отговорно поведение в тази "изключително сложна обстановка".

Той се обърна специално и към медиите, призовавайки ги към отговорно
поведение:

"Съзнателно, или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист."