Президентски избори завършиха с облекчение от това, че атаките на талибаните бяха много по-малко от очакваното. Вотът бе първото демократично предаване на властта в страната, която е раздирана от десетилетни конфликти, предаде Фокус.

Вижте снимки >>>

Ще са нужни около 6 седмици, за да бъдат преброени бюлетините, които трябва да бъдат събрани от цялата, на места труднодостъпна страна. Това може да е началото на потенциално опасен период за Афганистан в момент, в който народът отчаяно се нуждае от лидер, за да овладее насилието, докато чуждестранните сили се подготвят да се изтеглят.

Очаква се избирателната активност на изборите в Афганистан да е надвишила 50%.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства вота на афганистанците на президентските избори, които се проведоха в събота. Oбама определи изборите като „съществени за осигуряването на демократичното бъдеще на Афганистан и продължаването на международната помощ”.

„Разчитаме афганистанските избирателни институции да изпълнят дълга си през следващите седмици и да обявят резултатите”,
подчерта Обама в свое прессъобщение.

 Избирателите имаха избор между петима кандидати, като се очаква провеждането на втори тур, тъй като нито един от претендентите за президентския пост не е с големи шансове да получи мнозинство.

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен приветства афганистанския народ за участието му в президентските избори и определи вота като „исторически момент”.

В общо 28 500 избирателни секции и в градовете из цялата страна бдяха 350 000 военни и полицаи, включително специални сили.

Талибаните заявиха по-рано, че ще провалят президентските избори "на всяка цена", и призоваха афганистанците да не се явяват пред урните.

Имаше експлозии и ранени, но по-малко от очакваното, коментираха световните агенции.

Главните претенденти за поста сред осмината кандидати са бившите външни министри Абдула Абдула и Залмай Расул и бившият финансов министър Ашраф Гани. Смята се, че Расул има подкрепата на Карзай; Гани си е извоювал международно реноме като икономист; опозиционерът Абдула успя да стигне до второто място в предишните избори.

Право на глас имат 12 милиона души от 30-милионното население на Афганистан. С оглед сложната ситуация в страната изборите ще бъдат признати за валидни, независимо от активността. Броенето на гласовете започва в неделя, а предварителни резултати се очакват на 24 април.

Според аналитици никой от кандидатите не ще може да събере 50 на сто плюс един глас, необходими за победа в първия тур; при това положение на 28 май двамата претенденти с най-висок резултат ще се явят на балотаж.