Полицията призовава гражданите да запазят спокойствието и мирния характер на протестите, да се разграничават от всякакви прояви на насилие, опити за нагнетяване на напрежението и за нарушаване на обществения ред, се казва в съобщение на пресцентъра на МВР.

Това стана, след като вчера се стигна до леки сблъсъци с протестиращите и щурм на загражденията пред парламента.
По информация на в. "24 часа" вече металните ограждения са подсилени със скоби.

Засега инциденти и провокации няма. По данни на ведомството към 19,30 часа пред Министерски съвет е имало 2000 души, а към 20 часа протестиращите вече са били 3500.

Сред издигнатите плакати тази вечер се виждаха „БКП ни разделя от 1923 година”, „Дойдохте насила, вървете си без сила”, „Оставка веднага, наглеци”.
Когато шествието стигна до сградата на Народното събрание, двама от участниците показваха на полицаите лозунг с надпис „По-високи заплати за полицаите”.

И тази вечер протестното шествие започна обиколка на парламента, като се насочи към паметника „Левски” и ул. "Оборище". На кръстовището до университета застанаха няколко души с плакати с нарисувани стрелки, които сочеха накъде да продължи шествието, предаде “Фокус”.
Оказа се, че полицията е стеснила малко периметъра на охраняваната зона след възмущението на хората вчера.

След като направиха обиколка, част от протестиращите останаха пред Народното събрание, където изиграха хоро. Останалите се насочиха към Орлов мост, който блокираха, след което отново се отправиха по двете платна на бул. „Цариградско шосе”. Движението бе блокирано и пренасочвано по локалните платна за движение.

Когато стигнаха до хотел "Плиска", хората направиха път на преминаваща линейка, възмутени от твърдението на прокуратурата, че преди две вечери заради тях екип на "Спешна помощ" се е забавил за катастрофата, която предизвика тексиметров шофьор. От "Спешна помощ" вече опровергаха тези информация.

След това хората отново се върнаха на Орлов мост.

Междувременно друга група пред стадион "Васил Левски" пусна символично в небето 240 хартиени фенера, колкото са депутатите.

Пред БНТ пък се събраха протестиращи, които подкрепиха с аплодисменти журналистите, обвинени от Волен Сидеров, че не са обективни.

Хората от шествието се разграничиха от организациите, които се обявиха за протестиращи, но на среща с премиера Пламен Орешарски заявиха, че подкрепят кабинета и му дават 6 месеца толеранс.


Полицаи спряха блокада на главен път

Със скандирания „Оставка” благоевградчани се отправиха тази вечер да блокират главен път Е-79. Около 60 полицаи обаче направиха кордон и не допуснаха протестиращите да изпълнят заканата си. Един от събралите се десетки граждани - Венцислав Кавазов, опита да премине кордона и беше задържан. Заради това протестът се премести пред сградата на ОД МВР – Благоевград с искане той да бъде пуснат.

Контрапротестът

За 17-та поредна вечер десетки граждани се събраха пред НДК на контрапротест. Те обявиха, че за са събрани общо 59 855 подписа в подкрепа на правителството, предаде БГНЕС.
Част от присъстващите похвалиха кабинета, че след месец и половина вече се усещало подобрение на положението в социалната сфера.

Възрастен човек обвини пред bTV медиите, че обръщат твърде много внимание на протестите срещу кабинета и затова те още продължавали. Мъжът заяви, че единствената обективна телевизия е "Алфа" - на партия "Атака".