Парламентарната комисия по правни въпроси прие два законопроекта за промени в Изборния кодекс - на депутати от ГЕРБ и на Любен Корнезов от левицата, предадоха Медиапул и БТА.
 
Според промените на ГЕРБ и на Корнезов срокът за уседналост за изборите за общински съветници и кметове, както при активно, така и при пасивно избирателно право, трябва да се промени от 12 на 6 месеца за местните избори след 2011 г.

Другата промяна - обща и за двата законопроекта, е депозитът, внесен от партиите и инициативните комитети, да се възстановява при получени едно на сто от действителните гласове, а не две на сто, както е в кодекса.
Според приетите изменения, предлагани от Корнезов, на изборите наесен трябва да има тримесечна уседналост.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова заяви, че това е текст, с който от ГЕРБ не се съгласяват, но приемат законопроекта на Корнезов по принцип, а между първо и второ четене се очаква тази част да отпадне. Законопроектът на Любен Корнезов съвпада с нашия в количествения критерий за уседналост, тъй като в двата проекта се предвижда 12-месечната уседналост да се замени с шестмесечна, каза Фидосова.
В предложението на ГЕРБ, прието от комисията, няма промяна на срока за уседналост за изборите наесен. Така уседналостта ще се запази 10 месеца, както е предвидено в действащия Изборен кодекс.
 
Друга разлика между законопроектите на ГЕРБ и на Корнезов е начинът на избиране на районните кметове. Депутатът от левицата предлага те да се избират пряко, а не да се назначават от кметовете на големите градове, както е регламентирано в кодекса. Това е друга промяна, с която ГЕРБ не се съгласяват.

От управляващата партията обаче посочиха, че подкрепят законопроекта на Корнезов, защото в 90 на сто от текстовете му той се припокрива с техните промени. Депутатите отхвърлиха други два законопроекта, предложени от Коалиция за България.

Обсъждането на тези законопроекти не премина без скандали. Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) се опита да обори тези на Мая Манолова от Коалиция на България, че уседналостта нарушава избирателните права, с изявлението, че "това е най-голямата глупост, която съм чувала днес".

Димитър Лазаров (ГЕРБ) пък препоръча на БСП да станат "по-ниски от тревата" и да "отидат на Бузлуджа, за да се накрещят" по въпроса с уседналостта. Той бе провокиран от изявлението на Манолова, че КС е "писал двойка" на ГЕРБ за техния Изборен кодекс. Преди ден пък Михаил Миков от БСП заяви на Фидосова: "КС ви налющи такива шамари".

От Синята коалиция гласуваха "въздържал се" по законопроекта на ГЕРБ, защото подкрепят уседналостта и прекия избор на районни кметове.