Операцията бе проведена едновременно в Италия, Великобритания, Германия, Норвегия, Финландия и Швейцария от Формированието за специални операции (РОС) на карабинерите в единодействие с Евроюст (орган на Европейския съюз за съдебно сътрудничество) и с координираното съдействие на националните съдебни и полицейски власти, предаде БТА.

Основната цел бе изпълнение на заповеди за арестуване, издадени от Римския съд срещу 16 иракски кюрди и един гражданин на Косово, които са разследвани за международен терористичен сговор с утежняващо вината обстоятелство - трансгранични мащаби на престъплението.

На италианска територия карабинерите предприеха действия в административните провинции Болцано, Парма и Бреша.

"Замисълът на арестуваните е включвал възможности за извършване на атентати в райони на Близкия изток и на Европа, но не и в Италия. Вероятни жертви биха се оказали (отвлечени) норвежки и британски дипломати с цел да се постигне освобождаване на лидера (на джихадистите) молла Крекар (псевдоним на ислямисткия проповедник Фараж Ахмад Наджмудин), който е затворник в Норвегия", уточни командирът на РОС генерал Джузепе Говернале.

Според италианския министър на вътрешните работи Анджелино Алфано операцията е свидетелство за силата на държавата.

Днешният е един прекрасен ден за държавата, за италианския тим. Карабинерите от РОС осъществиха извънредно важна антитерористична операция, която свидетелства каква е силата на държавата и на международното сътрудничество. Това е доказателство колко сме бдителни и как оценяваме заплахата, която идва от "халифата" (на така наречената "Ислямска държава"). Гордеем се с действията на системата за разузнаване и на цялостната (държавна) система Италия, изтъкна в парламента министър Алфано.