Ние не сме имали никакво колебание по отношение на министър-председателя Гълъб Донев. Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

През цялото време ние спазвахме основния закон на България. Вината не е на президентската институция, че политическите партии не успяха да направят правителство, смята Йотова. Това, което ние се опитахме да направим, бе да върнем стабилността в страната, да преведем България и българските граждани през много тежки кризисни месеци, да осигурим относително спокойствие, да се опитаме да направим така, че да се пречупи кривата на инфлацията, посочи Йотова.

Служебният кабинет няма управленска програма. Единствените му задачи са изборите, които бяха проведени по най-добрия начин, и да осигури максималната сигурност на гражданите, добави вицепрезидентът. По думите ѝ във всеки един момент този служебен кабинет можеше да е в миналото. Тази среща, която се състоя в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" - можеха да направят така, че този служебен кабинет вече да е в историята, добави тя.

Вицепрезидентът добави, че не е ясно дали предсрочните избори ще са на 2 април. Президентът ще вземе много информирано решение, каза Йотова.

На въпрос дали ще има нов политически проект, инспириран от президентската институция, Илияна Йотова каза, че очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на президентската институция и "бягат като дявол от тамян" от мисълта, че един ден той може би ще реши да направи политически проект. За секунда, в нашите разговори, през всички тези години, не е ставало дума да се прави политически проект. Изпълняваме нашата роля по отношение на правомощията, които ни е дала Конституцията. Единствената ни отправна точка са интересите на хората и затова получаваме тяхното одобрения, каза още вицепрезидентът.

"Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции", заяви вицепрезидентът.

Според Йотова България трябва да отговори с всички средства както по отношение на европейските ни партньори, така и в двустранен план.

"Ако зависеше от Кирил Петков още януари месец без всякакви условия от страна на България той би вдигнал ветото, но слава богу не му се позволи", подчерта Йотова.

"Това, че политическите партии не можаха да направят правителство не е вина на президентската институция", заяви Йотова.

Вицепрезидентът коментира случая "Ди велт" по следния начин: "С този скандал, който спокойно можем да наречем "Ди велт гейт", не се допринася за добрия образ на страната ни навън", заяви Илияна Йотова и допълни, че тази публикация има взривен характер.

Според Илияна Йотова първото условие за влизането на България в Шенген през 2023 година е страната ни да има сериозно правителство след предстоящите поредни предсрочни избори.

"Това означава в лицето на европейски партньори, които трябва да вземат решението, политическа стабилност. Този въпрос можеше да бъде решен много отдавна. Участието ни в Шенген не е милост, а наше право като равноправен член на Европейския съюз ", отбеляза Йотова.

Вицепрезидентът отново подчерта, че България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство.