Никога не е късно човек да има надежда, успокояващо е това, което чуваме от акад. Денков - готви се програмна декларация, около която очевидно ще се опитат да направят и правителство. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира възможността за съставяне на правителство с втория мандат, който предстои да бъде връчен на втората политическа сила - "Продължаваме Промяната".

В предаването "Още от деня" по БНТ тя каза, че очевидно ще става дума за програмен кабинет с ясни приоритети и вероятно с ясен период, в който ще действа.

"Доколкото разбирам ще започнат и разговорите по отделно с политическите партии, които ще застанат зад един такъв програмен кабинет на малцинството, надявам се да направят и правителство", добави Йотова. Според нея позицията на "Продължаваме Промяната" да не предложи правителство, ако не се постигне съгласие с тази програмна декларация, е честна позиция. Когато нямаш достатъчно подкрепа, си даваш ясна сметка, че всеки един парламентарен ден ще бъде много труден, няма да има възможност да се направи нито една сериозна реформа, да се поемат дългосрочни ангажименти, отбеляза вицепрезидентът. Не е нито времето, нито мястото буквално да се запълват дупки по пътя, каза тя.

"Президентът помогна много на Кирил Петков и Асен Василев, за да имат своята политическа кариера, след като тръгнаха като министри на служебни кабинети, които той назначи. Тези кабинети вдигнаха доста високо летвата, до ден днешен преценката за тях е твърде висока, както и за последния служебен кабинет, каза още Илияна Йотова. Според нея оттук нататък те са си отделна политическа формация и си носят отговорността.

Илияна Йотова посочи още, предложението на проф. Николай Габровски за кабинет не би могло да сработи.

"Каквито и хора да се предлагат, каквито и експерти с програмни декларации, става въпрос за политически мандати. Това не са технически кабинети, това са кабинети, които се излъчват от определена политическа партия или коалиция. Нямаше как да мине този кабинет, защото политическа партия ГЕРБ не е излязла от изолацията, в която попадна след 2020 година. Решението и поведението на парламентарните партии ясно го доказа", обясни тя.

"Всички говорят, че трябва да се изпълнят определени приоритети за определен период от време, а най-далечният период е до местните избори. Кои са тези сериозни хора, които ще искат да направят нещо сериозно, включвайки се като министри в такъв кабинет, защо да се определя срок на тези кабинети, ако се съставят въобще, и вземат добре решения за България", коментира още Йотова. Според нея това създава атмосфера на нестабилност и несигурност.

За третия мандат за съставяне на кабинет, ако вторият не бъде успешен, вицепрезидентът отбеляза, че на кого ще бъде даден, зависи от посланията на самите партии.

Първото важно условие е кой ще даде най-добрата картина за България, кой какви решения и програми предлага да се справим с кризата. Второ условие е кой има най-голяма възможност да състави кабинет, поясни тя. По думите й няма една такава самостоятелна партия, но да състави коалиция в рамките на този парламент - има, макар и да се търсят гласове като правителство на малцинството.