Не бива с лека ръка да предаваме собствените си позиции и да твърдим, че решението за България и за Румъния за Шенген, поредният отказ, се дължи на политическата ситуация, това могат да бъдат приказки само за политици, които нямат хабер как тече процесът за присъединяването към Шенген или които предварително са се предали, заяви в ефира на Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея неприемането на страната ни не се дължи на политическата криза, а ситуацията с границата е измислена.

По думите на вицепрезидента темата за Шенген не бива да се използва за партийни битки. Йотова смята, че не бива и аргументите на Нидерландия за наложеното вето да се повтарят от нашите политици.

Европейският съюз не се дели на големи и малки държави. Европейският съюз е семейство от равноправни страни, със свои права и интереси. В това отношение България е не по-малка страна, отколкото всички останали, коментира още вицепрезидентът.

Йотова смята, че още преди 12 години България, в частност Министерството на външните работи на страната ни, е допуснало грешката да позволи обвързването на техническите критерии за членство в Шенген с механизма за проверка и сътрудничество. Тогава България направи първата си основна грешка. Чрез тогавашното Министерство на външните работи, без особен опит, без консултации с други страни как е минал при тях процесът, позволихме тези политически критерии да изместят техническите, каза вицепрезидентът.

По темата за съставянето на правителство в рамките на 48-ия парламент Илияна Йотова коментира, че след като бъде обявен съставът на проектокабинета на ГЕРБ-СДС, ще си проличи дали наистина издигнатият за министър-председател Николай Габровски е имал свободата сам да избира министрите си.

В отговор на въпрос вицепрезидентът определи като "груба лъжа" твърденията на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен Василев за срещи между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.