Тази драма с недостига на някои лекарства се оказа твърде преувеличена, заяви и здравният министър проф. Христо Хинков на пресконференция.

До намирането на трайно решение на проблема така, както беше обявено преди Нова година, ще продължим да удължаваме срока на забраната за износ на инсулини, защото и едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов на пресконференция по темата с инсулиновите лекарства. Заповедта ще бъде в сила отново само за един месец, от първи до 31 март включително, каза той.

Отчетливо се забелязва, че при три инсулина има нерегулярни доставки, забавяне или отказ по складовете при близо 2/3 от всички области, каза още Гетов. Голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има. За февруари към здравното министерство има подадени само два сигнала за липса на такива медикаменти, обясни той.

"Всеки месец, през втората половина на месеца се извършва тематична проверка с Изпълнителната агенция по лекарствата и регионалните здравни инспекции на място по региони и в аптеки за това какво има и какво няма, къде и какво липсва. В колаборация сме със Здравната каса по отношение на това дали потребностите на здравноосигурените лица в България са задоволени от съответните лекарства, като нашата цел е това да се случва на 100 процента", коментира проф. Илко Гетов.

Във връзка с липсата на инсулин той поясни, че от началото на годината за месец януари има 3 сигнала от Стара Загора и Плевен. За февруари са само два - от Перник и от село Ягодово, Пловдивска област.

"За този месец са извършени 357 проверки на аптеки в различни региони на страната във всички 28 области", добави проф. Илко Гетов.

От ведомството твърдят, че са осигурени количества от инсулина, който се намира най-трудно в аптеките за следващите 3 месеца.

Три са инсулиновите продукта, за които има данни за забавяне. Основният проблем в 22 области е за инсулина Tresiba. На трето място е Fiasp.

За всички останали лекарствени продукти данните са пренебрежимо малки за недостиг, каза още зам.-министър Илко Гетов.

Работна група ще работи по създаването на система за проследяване на лекарствени продукти.

По думите на зам.-министъра на здравеопазването "има внушение, че се задържат опаковки в склада на притежателя на разрешението за употреба". Гетов обаче каза, че става въпрос за "буферно количество, което задоволява потребностите на страната за три месеца". На всеки търговец на едро, който е поискал да бъде снабден с лекарствен продукт, съответно може да си го закупи, отбеляза той. Гетов подчерта, че това са търговски отношение. И тогава, когато търговец на едро закупи лекарствен продукт, започва да тече срок, в който да го плати, коментира още зам.-министърът. Търговците на едро поддържат малък буфер, така че да могат да снабдяват безотказно аптеките и е въпрос на мениджмънт на стоковите наличност какъв да бъде този буфер при всеки един от търговците на едро, заяви Гетов. Проблемът с липсата на инсулин и други лекарства в аптеките е поради недостатъчно добрата работа на търговците на едро, обобщи той.

На въпрос дали ще има санкции на търговците, Гетов каза: "Ако зависи от мен, ще има". В националното законодателство няма изрично "санкционна норма", поясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг. фарм. Богдан Кирилов. Необходима е изключително активна комуникация с отделните представители в системата за лекарствоснабдяване, за да бъдат идентифицирани реалните причини за забавяне, каза той. В страната има достатъчно налични количества, увери Богданов.

Гетов каза, че се обсъждат законодателни промени за прецизиране на задълженията на всички участници във веригата на разпространението на лекарства. Променят се и санкционните наредби, добави той. По време на конференцията бе засегната и темата за регионалните различия в доставките.