Хинков: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

След месец трябва да започне въздушната медицинска помощ, съобщи здравният министър

Обратно в новината

Коментари - Хинков: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Министърът да не се прави на утрепан защото липсата на инсулинът Тресиба е голям проблем за пациентите

Мафия :(

Защо не промени нещо а си вземаш заплатата сега искаш да бягаш Съд

то държавата и младите изчезват

PEYTSCH

Алчността е за пари, а евтените лекарства носят малко ...

Нема по-долна кочина от БГ.

Преди 30 години евтини лекарства за по 3,4 лева родно производство лекуваха хората адекватно, а сега се изписват скъпи боклуци от които видимо няма ефект !!!

От евтените български лекарства, произвеждани преди 30 години, фармацефтичната мафия не печели нищо за разлика от внасяните скъпи чужди лекарства. Контролния орган Министерството на здравеопозването само си затваря очите и ги поощрява тъй като някои получават комисионни.

"Здравният министър коментира и случая с малката Амая, чието тежко увредено сърчице спря преди специализицирания самолет, нает от нейните родители, да я закара в Индия за трансплантация. След фаталня край семейството на Амая обяви, че ще съди фирмата, наета да транспортира детето до Индия." Защо не слушате здравият разум на медиците, ами в родителското си отчаяние тръгвате да правите безмислени "чудеса" за да постигнете невъзможното? Ако ще успокоявате егоистичните си съвести, че "поне опитахме"... айде, няма нужда.. Тук имаше презентиран само един родителски ентусиазъм. Без оглед на обективните факти, на конкретното медицинско състояние на това дете. Забравяте, че децата са дар Божи! По-лесно е родителите да си направят друго дете, отколкото да се опитват да запазят при живите това обречено по болест дете.

По твоята логика няма смисъл да се лекуваме. Детето е болно - да правим ново. Егати ненормалника си.

Ама някой интересува ли го ,,от управляващите,, какво става в ,,държавата,, :))) Нали важното е Украйна и какво кажат от ...???... пък българите са на последно място :)))

От доста години в никоя аптека не може да се намери витамин В1. Произвежда ли се изобщо?

Невробекс. Но той е комбинация от В1, В6 и В12.

Мое Мнение - липсата на лекарства и високата им цена , в България , е Престъпен Бизнес организиран от Партийци на Високи Позиции в Държавата . Нямам друго обяснение . За Критиците - в съседните на България Държави , лекарствата са по-евтини и качествени . Лично аз мисля че пръст имат двама братя .

Пълен Провал , вън от парламента на цялата сглоПка

А, добро утро, капитализъм - ако капиталист произвежда евтино, ще гледа да го продаде скъпо, вие за какво сте му? Хахаха, на вас боклуците от западния пазар ооооппсс, западното производство отдавна е в Китай и Индия, накарай циганин на работа да разбереш какво е индийското, хахаха Хем ще се пънете за западните клиенти, хем ще ви набутат с ниското качество и не чак толкова евтини препарати

А може ли министър Хинков трайно да изчезне и той и да не се вясва повече?

Колкото и ти можеш да изчезнеш и повече да не се вясваш тук ...

Аптеките са частни търговски дружества и сами си определят какво, къде и как да продават според бизнеса. Така че, Държавата може да говори само за Държавните аптеки, ако ги има още ... за частният бизнес да не се меси. Много странна територия и народ е Булгаристин - хем да е частно, че разходите да са за сметка на търговеца, хем да продават каквото и на колкото им каже държавата ... това е най-лошият бизнес модел. Нормалното е да има държавни аптеки, където се продават основни препарати на определени цени, а частните каквото искат.

Значи, викаш е нормално търговците на едро и вносителит да са.. двама или трима. Те да диктуват какво да влиза в държавата, и колко да е цената. И ако малка аптека или верига аптеки реши да започне да купува директно от еропа или от съседни държави моментално същите тия "бизнесмени" да и пратят биячите или в тия по-модерни времена, държавните проверяващи "органи" до тогава докато започнеш да купуваш павилните неща от правилните хора... Да кажем на национално ниво има изискване да има 200 000 единици примерно инсолин. Обаче внисителите са ония с кораба с дрогата. И те на свия глава решават, че ще внесат малко за да се вдигне цената..Или да изнесат наличното за да реализират тройна печалба в Украйна. Вярно е бизнеса е бизнес, но ако един или двама са вносителите и правят спекула, защо не се разреши на повече фирми да оперират? Защо толкова години и сега се реве срещу монопола на Лукоил ама и един кабинет не се осмели да разреши евтин внос от други места и на различни фирми от "нашите".. Сега вдяваш ли на къде бия?

Най-накрая едно адекватно мнение !

Едно адекватно мнение на ХойБой,имам предвид .

Изобщо криза забъркана от Държавата...

Професоре дай да те просветим малко, защото явно ти само си седиш в кабинета, гледаш през прозореца и си чоплиш носа. Доста от лекарствата, които се правеха и се правят в България са доста ефективни, защото са иследвани за нашия български ген с малки изключения , и разбира се са ефтини. Но постепенно износът на лекарства от нас се насочи на изток. И се налага да внасяме подобни от запад но на съответните цени. И вносителите вече диктуват пазара - държат кранчето и цените и си гледат бизнес плановете . А те са колкото повече токова повече ( пари). И понеже цялото министерство на здравето ( разбирай болестите) е зависимо от тях те така става. Така че не се прави на улав.

Всъщност е даже по-просто. Допреди две години България имаше независима аптечна система, която купуваше откъдето иска и независима фармацевтична промишленост, която произвеждаше доста лекарства. По времето на ковида Бойко Борисов на европейската и малко българска партия ГЕРБ подписа споразумение, за пълна и безусловна капитулация на фармацевтиката пред Европа и европейската агенция по лекарствата в Барселона. С което подчини всички аптеки, фармацевтичната и козметична промишлености и вноса на лекарства на Барселона. На Барселона и техните интереси и лобита. И дойдоха абсурдите, при което някои фармакоактивни субстанции, например мелатонин 3мг, не могат да се продават и по аптеките, докато на запад се продават и в супермаркета. И дойде пълното подчиняването на списъка на доставчиците на европейските лобита. За да се купи инсулин от Турция, той трябва да мине през германска или испанска фирма. Е, разбира се не самия инсулин а само придружаващите го бумаги и комисионни. Да не говорим че дзирането на инсулина не може да става от доктора, а само от формулите, които ни спуснат. Ако е недостатъчен, ами човека си отива бавно и славно. Но то човека е българин, трябва по план да се приполвят до 2050. Та това е ситуацията.

Пазарът определя всичко. Едно време се редяхте за цветни телевизор и банани, сега се редите за животоспасяващи лекарства. ХАЙАХАХАХА!

Не пазарът , а интересът клати феса.

пазар = интерес

Ами ще изчезват! Докато управляващите са заети да си делят властта в държавата, спекулантите си правят каквото искат. И всичко това е за сметка на хората. Но управяялващите са твърде заети с интриги, за да се занимават с това за което са избрани!

ще спускат хуманитарна помощ в Ивицата Газа. За непонялите паясняю: Риезову-Констанца - О-о! Добър ден, бай Иречек, как си, добре ли си? - извиква бай Ганьо с един най-приятелски тон, щом влиза в кабинета на стопанина. Последният му подава зачудено ръка, поканва го да седне и се сърди на своята памет, която не го подсеща кой е този любезен приятел. - Не ме ли познаваш? - припомня бай Ганьо, като смесва ту "ви",ту "ти". - Вий нали бяхте министър в София? - Да. - Е и аз съм оттам! - заключава тържествено бай Ганьо. - То се казва емишерии сме, хе, хе, хе, ами как! Помниш ли статията във в. "Славянин"? - Да, да, спомням си - отговаря сдържано-снизходително Иречек. - Ей че бяха те нацапали!... Ама ти си гледай кефа, хич да не те е еня! Аз колко съм ви хвалил!... Те викат Иречек такъв, Иречек онакъв. - "Да ме прощавате - викам, - не е тъй."

От всичко, казано до момента, изводът, който можем да направим, е, че търговците са подчинили Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), като и двете инситуции са установили, че „инсулинът е в складовете, а не е по аптеките и не е при пациентите“, ама си тпаят като пръдня в гащи. Това е най-нагледният пример как корумпирани елементи от изпълнителната власт обслужват частно собствения и търговски интерес, а не обществения такъв.Когато говорите за търсене на решения на ситуацията, не забравяйте, че търговците задържат инсулина в складовете и чакат да падне забраната за износ, за да го изнесат от страната по линията на паралелен износ. Ето така се обслужва търговския интерес! Никога повече фармацевти в МЗ! А на ключови позиции в здравната система са поставени първо продажни и подкупни курумпета, а след това и немалко некомпетентни и самонадеяни хора. На времето си като министър Москов се опита да възроди Държавно аптечно управление . Може да се прочете във Фрогоко следното „Д-р Петър Москов като зравен министър реши да създава държавна фирма за лекарства, която да не се конкурира с частните. Тя щяла да осигурява липсващите медикаменти на пазара и да внася дефицитните. На пръв поглед идеята му звучи хуманно: той ще спасява стотици болни, оставени без лекарства. Москов обаче не е мислил за обезпечаването на своето начинание, алармираха медици пред Фрог нюз. Негови колеги медици видяха в идеята му връщане на времето на комунизма и са убедени, че държавната фирма ще бъде товар за данъкоплатеца и надали ще допринесе за лечението на хората. „Държавната фирма на Москов ми напомня за Държавно аптечно управление, което разпределяше лекарствата от заводите. Имаше само една единствена фирма - „Маймекс”, която внасяше лекарства само за Правителствена болница по второ направление. Не виждам как ще съществува тази фирма и как ще се конкурира с частните. Самият факт, че тя ще внася лекарство, което частните няма да искат да внасят, значи че ще

А другаде поевтиняват . Защо се получва така ?

значи че ще работи на загуба. Кой ще я покрива?, пита д-р Николай Болтаджиев от МБАЛ „Света Богородица”. „В България имаше преди 89-та такива държавни предприятия и нямаше лекарства. Хората си правиха животински инсулин, защото нямаше кой да произведе. Идеята не е нова, може пак да се върнем в тези времена и отново ще разберем, че така болни не се лекуват”, коментира д-р Стойчо Кацаров, бивш зам.-министър на здравеопазването. „Това, което предлага д-р Москов, ни връща във времената на Държавно аптечно управление. Може идеята да е друга, но трябва да я видим написана в някакъв документ, за да не гадаем. Според мен, тази идея, за да се реализира, трябва да има коренна промяна на Закона за лекарствата. Ако едно лекарство се покрива от Касата, как държавата ще го осигури?! По какъв механизъм – като прави търг, като го внася по друг параграф? Доста от лекарствата липсват на пазара. Прочетох в електронна медия, че в една болница са скочили лекарствата за онкология с 49%, а броят на пациентите е намалял. Това в резултат на реформата ли е?! Къде са евтините лекарства? Касата започва да прави проверка и да задава въпроси защо лекарите са назначили тези скъпи лекарства от втора и трета линия, а не ползват от първа. Защото ги няма от първа. Евтините ги няма. На тези въпроси трябва да се отговори най-напред и тогава да се прави държавна фирма, която да внася лекарствата, изтеглили се от българския пазар”, коментира д-р Румяна Тодорова, бивш управител на НЗОК. „Идеята на здравния министър представлява комунистически атавизъм по подобие на Аптечно управление от 1988 г. Нов канал за корупция с цел централизиране на доставките и поставяне в зависимост на болни и болници”, смята д-р Георги Тодоров от БЛС. Но следва един много кратък въпрос колеги, а именно „Ако го имаше сега Държавното аптечно управление щеше ли да има проблеми с инсулина или с 28 пъти по-скъпия химиотерапевтик ?“