На фона на призиви за оставката на новия изпълнителен директор на Националната агенция по приходите, финансовият министър Асен Василев обяви, че е доволен от работата му до момента. Но обяви и че прокуратурата ще се заеме с проверката на казуса с прехвърлената от Румен Спецов фирма.

Става дума за "Гранекс Трейдър", която натрупва огромни задължения към бюджета малко след като Спецов я продава на малоимотно лице - рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражбa, през април 2016 г.

Официалната позиция на Приходната агенция е, че Спецов придобива "Гранекс Трейдър" ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г., като дотогава не е имал дялови участия във фирми. От придобиването на компанията до момента на продажбата ѝ, не е имала задължения към фиска, а натрупаните дългове били отговорност на новия собственик Данаил Николов.

Съмнения се породиха около това, че Румен Спецов е продал фирмата малко преди връчването на ревизионен акт от данъчните. По-рано финансовият министър обяви готовност да се раздели със Спецов, ако проверка установи, че при продажбата ѝ е знаел, че ще се ощети бюджета.

По време на днешната пресконференция за новите икономически стимули в подкрепа на бизнеса, Асен Василев беше попитан какво ще направи след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов загатна, че партията му ще поиска отстраняването на Румен Спецов.

"Най-голямата партия държа доста дълго време като шеф (на НАП) г-жа Галя Димитрова. Видяхме резултатите от нейната работа. Аз съм доволен от резултатите, които г-н Спецов за момента произвежда", отговори той. Попитан кой ще поеме проверката, след като е ясно, че тя не може да бъде извършена от Приходната агенция, Василев уточни, че ще я извъшри прокуратурата. А за резултатите и сроковете от нея призова медиите да се обръщат към главния прокурор Иван Гешев.

Минути по-късно от ГЕРБ официално поискаха оставката на Румен Спецов. Александър Иванов постави и въпросите, от които идва тяхното искане:

"Вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София той (Румен Спецов) е притежавал дружества, търговски дялове и е бил управител на фирми в Добрич. Когато е притежавал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9 ал.5 от закона за НАП, че няма участие, дялове или не е управител в никакви търговски дружества? Вряно ли е, че е бил собственик и управител на "Гранекс Трейдър" - дружество, реализиращо обороти от милиони от продажби без самото то да има активи, сметки за ток, да има наети трудещи се на трудов договор?".

Бившият министър на финансите Кирил Ананиев пък каза, че е безпрецедентна ситуация "да се организира проверка не срещу кого да е, а срещу изпълнителнния директор на агенцията". По думите му това силно демотивира персонала на НАП, което пък можело да доведе до спад от планираните от държавата приходи.

"Вече четвърти ден наблюдавам как г-н Василев не може да открие механизъм, по който да извърши тази проверка. Надявам се, че в Харвардския университет, който той е завършил, тази програма също е била засегната и той е длъжен да знае как да постъпи в този момент. Ако е забравил, ще го помоля да си припомни, но път за такава проверка има. Към НАП има информационна система "Контрол". В нея влизат всички хора, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци", посочи Ананиев.

Той определя като срамно шефът на НАП да е обвързан с процеси на източване на ДДС. Според него фирмата на Спецов съществува в информационната система на Приходната агенция още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия.

"След това лично е получил и ревизионния доклад, върху който е трябвало да направи своите съображения, но той не е използвал този период, а сам е предложил неговото удължаване и го е използвал, за да създаде условия, за да продаде тази фирма на малоимотен човек, който е с криминално престъпление и е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", посочи още той.