Договорено е в правителството да има трима вицепремиери и 18 министри. ГЕРБ и РБ са се обединили, че то трябва да изкара цял 4-годишен мандат.

Това обявиха от ГЕРБ и РБ след финални преговори, в които участва самият  Бойко Борисов. Той обаче не направи изявление.

Вижте снимки >>

Избраният министър-председател е най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в 43-то Народно събрание, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод избора на Борисов.

По-рано Кънев заяви, че би станал премиер, само ако има ясна подкрепа от партиите в Блока и от семейството си, но тази хипотеза е много малко вероятна, защото ще бъде подкрепена кандидатура на ГЕРБ.

От РБ са дали на ГЕРБ предложенията си за министри, като имената им все още няма да бъдат съобщавани. Разбрахме се за един вицепремиер без портфейл и шестима министри, в зависимост от резултатите ни на изборите, уточни Кънев.
Той бе категоричен, че няма да заема министерски пост.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ също заяви, че няма да е министър, не стана ясно обаче дали няма да бъде вицепремиер.

Предвиждаме да има и министър от АБВ, уточни тя, без повече подробности.
По неофициална информация това ще е Ивайло Калфин.

Все още не е взето решение дали АБВ ще участва в новия кабинет, коментира обаче по-късно той пред журналисти, предаде „Фокус“.

Има принципна договорка, че ако ние участваме, то тогава ще има възможност за представителство в изпълнителната власт. На този етап не мога да потвърдя, че съм склонен да поема министерско кресло, но се чувствам добре в парламента. Ще решим дали да участваме и по какъв начин в новото правителство“, добави Калфин.

Утре предстоят срещи на ГЕРБ и РБ с АБВ и Патриотичния фронт.

Програмната декларация за управление между ГЕРБ и РБ ще бъде публикувана, когато бъде подписана, добави Бъчварова.

Ясно е, че включително в общата програма, която в момента одобрихме съвсем не всичко, което иска РБ, ще бъде включено. Парламентът е поле на компромиса, а не на конфронтацията, но и трябва да имаме и повод да се борим и политически за в бъдеще”, каза още Кънев.

От консултациите досега стана ясно, че основните промени в структурата на МС ще бъдат две - първата е разделянето на министерството на икономиката, енергетиката и туризма на три отделни ведомства.
Втората промяна е закриване на създаденото от кабинета „Орешарски” министерство на инвестиционното проектиране.

Междувременно БСП и ДПС заявиха, че няма да подкрепят правителството. Лютви Местан бе категоричен, че няма да застанат зад кабинет, подкрепян от националистическа формация като Патриотичния фронт, но биха дали 600 дни толеранс на евроатлантическо правителство.

По-рано представители на РБ проведоха консултации с президента Росен Плевнелиев. След тях Радан Кънев заяви, че е много вероятно съвсем скоро да има ново правителство и че позицията, която са изказали е, че при сегашните изборни резултати трябва да се състави кабинет именно с първия мандат - на ГЕРБ, а не да се върти рулетката.

Очаква се мандатът ще бъде връчен утре в 14 часа.

Вижте кои са най-вероятните министри.

АНКЕТА: Одобрявате ли кабинет отново с премиер Бойко Борисов?