След отчитане на преференциите с номер 9 ЦИК потвърждава засега разместване в листите на ГЕРБ в десет избирателни района, предаде БНР. Това са листите в Силистра, Пазарджик, Пловдив - област, Софийска област, София - 25-и МИР, София - 23-ти МИР, Хасково, Стара Загора, Плевен и в Благоевград.

В тези листи деветите по ред се качват нагоре. 9 беше номерът на ГЕРБ в изборните бюлетини.

Вижте снимки на тримата отказали се >>

Петко Ненов от сливенската листа, и Стилиян Митев от листата в Добрич, са подали заявления за отказ в ЦИК, която ги е уважила.

Инж. Ненов, който е зам.-кмет на община Твърдица, изместваше с преференция от 1815 гласа втората в листата на ГЕРБ в Сливен - Галя Захариева - бивш зам.-кмет на Нова Загора. Тя беше депутат и в миналия парламент. 

Митев - шеф на областна дирекция "Земеделие" в Добрич, пък събра 1791 преференциални гласа и трябваше да влезе на мястото на втория в листата - Живко Мартинов, който е бизнесмен, член на Общинския съвет и местен лидер на ГЕРБ.

Петко Ненов коментира, че никой от централата на партията не е говорил с него е не му е оказван натиск.

"Аз не съм играл преференциално и разбирам, че второто ми място в крайното класиране е резултат от номера, който имах в бюлетината. Освен това в Твърдица имам само 200 преференции, в Сливен - 1300, а останалите до 1800 са в Нова Загора. Не бива през задния вход да стават нещата", заяви Ненов пред OFFNews.

Вчера да стане депутат се отказа и деветият в листа на ГЕРБ в Плевен - Дочко Дочев. Футболният треньор и общинар от град Левски събра 2633 преференциални гласа чрез феномена 9/9.

Ангел Джамбазки от ВМРО, който на тези избори се яви заедно с НФСБ в коалицията "Патриотичен фронт", също се отказва да бъде народен представител от 24-ти избирателен район в София и от Благоевград, за да остане евродепутат. 

Да влезе в парламента отказа и Алеко Атанасов, който беше на път да стане депутат с 18-то място в листата във Варна на ДПС, също №18. С преференциален вот от 1454 души, той изместваше втория в листата  – областния лидер на партията Ерджан Себайтин.  

Изборният феномен с преференциите пренареди и листите на други партии. Например при БСП (№22) в област Стара Загора Диана Михалева - лидер на младежката партийна организация, която също беше с номер 22, събра повече гласове от втория в листата - депутата в предишния парламент Георги Гьоков.

Преференцията обаче невинаги доведе до грешки. Георги Кадиев получи над 18% от преференциалния вот в 23-ти МИР София, с което се придвижи от девето на второ място, непосредствено след водача на листата Жельо Бойчев.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров пък измести втория в листата на Реформаторския блок в софийския 24 МИР Гроздан Караджов. Димитров беше трети в листата и е събрал над 8% вот за себе си.

Днес ЦИК ще обяви окончателните резултати от изборите и депутатите, които влизат в парламента.