Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ каза това пред журналисти, след като съвместното заседание на комисиите по здравеопазване, по бюджет и финанси и по икономическата политика беше прекратено.

Депутатите не постигнаха консенсус, тъй като Жельо Бойчев от БСП каза, че партията ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и тази на държавния бюджет, предаде БТА.

Имали нужда от анализ, поправките били внесени много бързо (бяха обявени по-рано днес и представени пред депутатите от комисиите от финансовия министър Петър Чобанов - б.р.).

Бойчев предложи да се раздели гласуването на две части. Предложението беше репликирано от останалите участници в заседанието като невъзможно и поради тази причина то беше прекратено.

Няма какво да правим в пленарна зала, категорична е Цачева. Тя каза, че ГЕРБ са влезли в зала именно, за да се вземе решение по тези два въпроса, но сега се протакват, като според нея причината е да се удължи живота на кабинета „Орешарски”.

Да търсят „Атака”, да си направят кворума и да приемат актуализация на бюджет на правителство. Вече не знаем кой стои зад това правителство след като мандатоносители, излъчили г-н Орешарски за министър-председател, не подкрепят неговите предложения тук”, допълни Цячева, цитирана от "Фокус".

Тя коментира, че „социалистите са последователни и на тях им трябва време да направят анализ”:
"От колко време чакаме ние да направят този анализ? Изборите бяха на 25 май, до момента те правят анализ."

Ново съвместно заседание на трите парламентарни комисии по предложение на Йордан Цонев от ДПС ще има утре в 14.00 часа.

Обрат в позицията на БСП

По-късно от БСП разпространиха съобщение, че депутатите от Коалиция заа България ще подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК с предлаганите 225 млн. лева и на държавния бюджет.

"Съзнавайки отговорността за поддържане сигурността на банковата система и разрешаването на проблема с КТБ, настояваме за актуализация на държавния бюджет с 1,7 млрд. лв. за изплащане на гарантираните със закон депозити на фирми и граждани в размер до 100 000 евро", пише в позицията на депутатите.

Обявено от министъра

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че с актуализацията приходите в бюджета за 2014 г. се редуцират с 500 млн. лева и се отпускат на НЗОК 225 млн. лева. Правителството предлага увеличаване на нивото на държавния дълг с допълнителни 3,425 млрд. лева. От тях 2,7 млрд. лева са за стабилизиране на ситуацията с Корпоративна търговска банка, а 725 млн. лева ще могат да се използват като буфер при възможни плащания от следващите две правителства тази година.

Чобанов изрази надежда още в четвъртък да бъде гласувана актуализацията. Това обаче ще може да стане най-рано в петък.