Връщането на хартиените бюлетини е даване на още права на избирателите, смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Възможността на гражданите да избират как да гласуват е залегнала в Конституцията и е свещена, заяви тя в предаването "Неделя 150" в ефира на БНР.

Атанасова каза също, че от партията й са готови да оттеглят част от предложенията си за промени в Изборния кодекс. Става дума за премахването на Обществения съвет към ЦИК, което бе прието на второ четене в правната комисия тази седмица. От ГЕРБ-СДС дори обмислят този съвет да се върне в по-разширен състав. Партията може да промени мнението си и за създаването на избирателен район "Чужбина", както и за възможността за разкриване на избирателни секции зад граница. От ГЕРБ първоначално предложиха това да става при подадени 100 заявления, а не както досега - при 40. Надявам се, че дебатът по Изборния кодекс няма да измести основната функция на Народното събрание - да излъчи правителство, каза още Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Междувременно на пресконференция председателят на ГЕРБ Бойко Борисов предложи обсъждането и гласуването на спорните промени в Изборния кодекс да се отложат с една седмица. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов смята, че спорните промени в Изборния кодекс са тестване на възможно бъдещо партньорство между ГЕРБ, БСП и ДПС при съставянето на правителство. Пред БНР той коментира, че трите формации наблюдават обществените реакции не само към връщането на хартиената бюлетина, а към възможността да работят заедно. Това е част от някакъв процес на договаряне, смята Иванов.

Той обяви, че депутатите на "Демократична България" ще се върнат в парламента в сряда, защото очакват, че ще се вкара Изборния кодекс за второ четене. Ние ще внесем предложението си за създаване на комисия по изменението му, каза Христо Иванов.

По-рано, че ще се върнат в залата обяви и съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

ПП напуснаха в четвъртък пленарната зала заради несъгласия с приетите от правната комисия промени в Изборния кодекс, а в петък главно депутати от ПП и ДБ отсъстваха от заседанието.

Промените в Изборния кодекс не са това, което беше анонсирано, те са насочени към премахване на контролните функции и създаване на още по-големи възможности за контрол на вота, заяви в "Неделя 150 " депутатът от "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков. Според него с промените, приети от правната комисия, изчезват всички контролни механизми, с които да се провери какво се е случило по време на изборите. С премахването на възможността да се провери съдържанието на флашките от машините, няма как да се удостоверят нередните действия. Флашката има памет, която показва какво се е случило от отварянето до затварянето на секцията, каза Денков. Още една възможност да се контролира вотът е изискването да се подпечатват бюлетините, които идват от машините. Всеки, който го прави, ще вижда как е гласувал човекът, смята той.

По думите му машините се превръщат в принтери, които дори нямат памет за случилото се в изборния ден. Гласуването на тези промените няма нищо общо с демократичните практики, обобщи депутатът от "Продължаваме Промяната".

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев отбеляза, че "сагата" с хартиените бюлетини е ненужна. Депутатите, щом са си решили, да си я развиват, но за мен проблемите на хората са съвсем различни - имаме инфлация, имаме война, имаме бедност, отбеляза Кутев по БНР. Въпросът е, че нито една от партиите няма да си качи резултата и няма да събере повече доверие от това, че няма да е такава бюлетината, а ще е друга, коментира говорителят на служебния кабинет.