Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков обяви, че в сряда се връщат обратно в пленарната зала. Тогава те ще предложат временната комисия за промените в Изборния кодекс, съобщи Нова.

"Продължаваме Промяната" (ПП) напуснаха в четвъртък пленарната зала заради несъгласия с приетите от правната комисия промени в Изборния кодекс, а в петък главно депутати от ПП и "Демократична България" (ДБ) отсъстваха от заседанието. Част от промените са гласуването при избори да се провежда с хартиена бюлетина и машина; да няма многомандатен изборен район извън страната; както и да са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега - 40.

В петък вечерта пред Народното събрание и БНТ се проведоха протести под надслов "За честни избори".

Кирил Петков определи като много по-важни от Изборния кодекс темите за бюджета, минималната работна заплата, данъчните кредити за младите семейства, политиката за пенсиите. "От всички тези приоритети ГЕРБ, БСП и ДПС избраха да се занимаем с Изборния кодекс."

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС няма (трите партии държат на алтернативното гласуване и с хартиени бюлетини). "Има брой партии, които са на общо мнение, че технологията за гласуване трябва да позволява и избор от страна на гражданите. Това е - друга коалиция няма."

"В резултат от острото политическо говорене разделихме обществото на две половини. Едната не вярва на машината, а другата - на бюлетината. Най-лошото е, ако допуснем едната група да победи над другата. Трябва да се намери решение, което връща доверието в изборния процес", каза още той.

По думите на Дончев двете изборни технологии имат недостатъци и предимства. "Не е хубаво да се генерира допълнително недоверие. Защото българите в един момент ще спрат изобщо да вярват, че изборите произвеждат тяхната воля."

По БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ отбеляза, че от два дни "някаква истерия броди из кулоарите на парламента, организира протести, бълва лъжи в телевизионни студиа, блокира национални медии". Според нея това е довело до липса на дебати по основните теми от обществения живот - десетките кризи и предизвикателствата пред държавата.

Атанасова, коявто води ПГ на ГЕРБ-СДС, коментира, че парламентът продължава да взима важни за обществото решения, в отсъствието на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" от залата. Даде пример със семейните помощи и обща декларация за България в Шенген.

"Не се интересуват, очевидно, от темите, свързани с горива, с кризи - миграция, престъпност. Такива неща дали изобщо ги вълнуват и дали някога биха напуснали парламента в знак на някакъв протест", каза Атанасова, според която ПП и ДБ са изпаднали в изолация.

В същото студио депутатът от ПП Искрен Митев попита реторично кой ще носи отговорността за връщането на хартиената бюлетина. "Смятам, че най-голяма вина ще имат БСП, защото те са вносители на проекта. Те сляпо подкрепят всички предложения на ГЕРБ и на ДПС."

Митев отбеляза, че не е страшно да се върне хартиената бюлетина, "но във вариант, в който тя е трудна за манипулация".

"Ако се върне практиката с чували с бюлетини, които се изхвърлят, това е страшно. Вярвам, че има вариант да се върне хартиената бюлетина, така че да може да бъде контролирано преброяването. Да има списък, който да гарантира, че няма да се надписват или манипулират бюлетините. За жалост, всички тези предложения бяха отхвърлени", каза Митев.

Според него ГЕРБ и ДПС са видели, че по честен начин не могат да си върнат властта и трябва да си откраднат властта чрез подмяна на вота с хартиените бюлетини.