Заместник-председателят на Народното събрание от ДПС Йордан Цонев заяви от парламентарната трибуна, че лидерът на ПП Кирил Петков му е предлагал сделка още на старта на 48-ия парламент. По думите му Петков му обещал подкрепа да бъде избран на поста председател на Народното събрание, ако ДПС се откаже да подкрепи връщането на хартиената бюлетина. Цонев беше кандидатът на Движението за шеф на НС, докато депутатите се опитваха три дни да излъчат председател на парламента.

"Още когато целият български народ гледаше как парламентът вкарва страната в конституционна криза, като не може да избере председател и да се конституира 48-ото НС, тук започнаха оферти не за избор на председател, не как да се преодолее конституционната криза. Офертите бяха отправени от ПП, че ще подпомогнат избора на председател, ако ние от ДПС оттеглим подкрепата си за законопроекта на БСП за промяна в Изборния кодекс", обяви Йордан Цонев.

"Тази оферта я получих лично аз в качеството си на заместник-председател на групата от г-н Кирил Петков", заяви Цонев. При разкритието му залата зашумя, а Цонев добави, че казаното е истина.

 

"Ако смята, че лъжа, да заповяда в залата да ме опровергае", каза той по адрес на Петков.

"Панаирът и пазарлъците започнаха още оттогава", констатира зам.-председателят на НС.

"Защо им е толкова важно на ПП Изборният кодекс да не бъде пипан?", попита Цонев. "И от вчера насам текат лъжи, които искаме да опровергаем", добави той. Депутатът от ДПС заяви, че не е вярно твърдението, че се премахват машините. "Първа лъжа, че се заменя машинното гласуване с хартия, че се въвежда хартиена бюлетина - няма такова нещо - и машините си бяха в Изборния кодекс, и хартиените бюлетини си бяха. Сега се дава възможност на българските граждани да имат правото да избират", потвърди Цонев и посочи, че става въпрос за смесено гласуване с възможност за избор между бюлетини и машини. 

Той припомни, че от 2016 г. ДПС предлага 100% машинно гласуване, "както в най-голямата демокрация в света - американската. Ние смятаме, че трябва да взимаме пример от най-добрите", каза Цонев и допълни, че те са настоявали за сканиращи машини.

И Цонев след ГЕРБ припомни, че точно на Разпети петък преди две години две партии, които вече ги няма, са гласували "100% машини на венецуелския президент Мадуро".

"С тези машини насочиха българската демокрация към венецуелската демокрация, а не към американската демокрация, в която се кълнат колегите от ДБ", отбеляза Цонев.

"Лъжата не може да бъде норма в това общество. Защото нарушаването на законите и Конституцията трябва да спре. И обществото чака да решаваме кризи. всички кризи, решаването им започва от майката на кризите - политическата криза", каза Цонев. И обвини ПП и ДБ, че с напускането на пленарната зала правят "нефелни опити" за овладяване на обществото.

Зам.-шефът на парламента призова присъстващите политически сили в пленарната зала "да решим проблема с Изборния кодекс, да съставим кабинет и да решаваме проблемите на българските граждани".